Hokej

Zdeno Chára hovorí o prestupe: Radil sa s legendou a chce získať Stanleyho pohár

O jeden z najvýznamnejších prestupov za ostatné roky v NHL sa postaral legendárny Zdeno Chára. S kým sa radil a prečo zmenil dres?

Ilustračný obrázok k článku Zdeno Chára hovorí o prestupe: Radil sa s legendou a chce získať Stanleyho pohár
Zdroj: TASR/AP

Slovenský hokejista Zdeno Chára verí, že v novom pôsobisku vo Washingtone dostane oveľa väčší priestor na ľade, aký by mu mohli dať v Bostone. Štyridsaťtriročný obranca sa po štrnástich sezónach rozhodol opustiť Bruins najmä preto, že mu vedenie „medveďov“ nevedelo pred nadchádzajúcim ročníkom NHL garantovať isté miesto v zostave.

Rešpektuje rozhodnutie

Chára sa ešte vlani v lete vyjadril, že v kariére chce pokračovať, pričom jeho priorita je zotrvanie v Bostone. Napokon však zmenil dres, pričom jedným z dôvodov bol aj fakt, že na súpiske „medveďov“ je až deväť obrancov s jednocestnou zmluvou. Doterajšiemu kapitánovi Bruins, ktorý ešte v minulom ročníku hrával v priemere 21 minút na zápas, by reálne hrozilo, že by v novej sezóne nenastupoval v každom stretnutí.

„Cítil som, že mám na viac ako je v prezentovanej ponuke, že dokážem ponúknuť oveľa viac. Rešpektujem rozhodnutie Bruins a želám im to najlepšie, no mal som pocit, že stále dokážem pravidelne hrať,“ uviedol v rozhovore pre nhl.com.

Nechcel byť náhradník

V Bostone plánujú dať v defenzíve väčší priestor mladíkom ako sú 23-roční Jakub Zbořil a Jeremy Lauzon, či 21-ročný Urho Vaakanainen. „Mal by u nás integrovanú rolu. Nemohli sme Zdenovi sľúbiť rovnakú pozíciu, akú u nás zastával počas uplynulých štrnástich rokov,“ povedal generálny manažér Bruins Don Sweeney.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Podľa Cháru by to znamenalo, že by sa nemusel zmestiť medzi šesticu pravidelne nastupujúcich zadákov: „Bolo mi jasné, že ak by sme hrali povedzme dva zápasy v priebehu dvoch dní, tak by som nebol v každom v zostave. Asi by som mal viac rolu náhradníka.“

Dostatok paliva

Po tom, čo sa Boston rozhodol vydať cestou omladzovania obrany, zamieril Chára do Washingtonu. S Capitals podpísal ako voľný hráč ročný kontrakt na 795 000 dolárov.

„Stále cítim, že mám dostatok paliva v nádrži. Množstvo paliva. Naďalej túžim vykorčuľovať na ľad a odviesť si svoju prácu. To je moja motivácia – ukázať, že stále viem hrať na patričnej úrovni,“ vyhlásil najvyšší hokejista v histórii NHL a zároveň najstarší spomedzi aktívnych hráčov profiligy.

Rozhovory

Skúsený bek sa radil o svojom odchode aj so svojím dobrým priateľom a hviezdou americkej futbalovej NFL Tomom Bradym. Štyridsaťtriročný rozohrávač sa po dvadsiatich rokoch rozlúčil s New England Patriots a posilnil Tampu Bay Buccaneers. Chára v rovnakom veku zvolil podobnú cestu: „Je to niečo, čo som musel vyskúšať. Nechcel som, aby som jedného dňa oľutoval, že som nevyužil túto príležitosť. Som extrémne motivovaný, teším sa na novú šancu a nové výzvy.“

Cháru presvedčil k zmene dresu aj rozhovor s trénerom „Caps“ Petrom Laviolettom, ktorý absolvoval ešte pred podpisom zmluvy: „Naskytla sa mi príležitosť, ktorú som nechcel premrhať. Tento klub bude mne aj mojej rodine sedieť.“

Viera v pohár

Chára ako kapitán doviedol v roku 2011 Bruins k zisku Stanleyho pohára a verí, že s Washingtonom má šancu opäť dobyť majstrovský pohár. Tím vedený Alexandrom Ovečkinom vybojoval trofej pred tromi rokmi: „Chcem mať férovú šancu a možnosť zabojovať s chalanmi o Stanleyho pohár. To je hlavný cieľ. Vedie však k nemu dlhá cesta a my chceme k tomu pristúpiť tým správnym spôsobom.“

Trenčiansky odchovanec sa už nachádza vo Washingtone, kde podľa ligového protokolu začal s karanténou a pravidelným testovaním na koronavírus. Pikantné na celej veci je, že Chára zostáva v rovnakej divízii. Po preskupení ligy budú hrať totiž Boston aj Washington spoločne vo Východnej divízii. A keďže sa pre pandémiu koronavírusu budú v nadchádzajúcej základnej časti hrať zápasy iba v rámci divízie, tak držiteľa Norrisovej trofeje z roku 2009 čaká až možných osem konfrontácií s Bruins. Prvý vzájomný duel odohrajú 30. januára vo Washingtone, v Bostone sa Chára predstaví prvýkrát 3. marca.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Športové správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM