Filip Chudý Rôzne

V Považskej Bystrici budú premávať TROLEJBUSY: V hre je aj lanovka na Rozkvet

Problém s dopravou sa v našom meste bude riešiť nekonvenčne. Oprášil sa starý projekt trolejbusov a pridal aj lákavý bonus.

Ilustračný obrázok k článku V Považskej Bystrici budú premávať TROLEJBUSY: V hre je aj lanovka na Rozkvet
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , TASR/Jakub Kotian

Do februára 2019 premávalo v považskobys­trickej mestskej hromadnej doprave 723 spojov, vtedy sa však na pôde mestského úradu rozhodlo, že príde nielen k zdraženiu cestovných lístkov, ale aj k výraznej redukcii spojov. Ich počet sa znížil o radikálnych 31 percent!

Viac správ zo Slovenska

Chýba 165 spojov

Odvtedy sa cestujúci museli pravidelne zoznamovať s novým cestovným poriadkom. Najnovší vstúpil do platnosti od apríla 2022. Aktuálne nám tu podľa toho premáva 558 spojov MHD.

Chýba však stále 165 autobusových spojov oproti situácii spred vyše troch rokov. To sa prenieslo aj do dopravy v meste, keďže veľa cestujúcich presedlalo do áut. Plnšie sú tak cesty a tiež parkoviská, pričom na považskobystrických sídliskách sa už takmer nedá zaparkovať. Nehovoriac o centre mesta, kde sa zavrelo parkovisko pred Manínom.

Pomoc z ministerstva

Považskobystrickú pokladnicu síce naplnili miliónové úvery, ktoré budeme musieť splácať v ďalších rokoch, ale na riešenie nežiadúcej dopravnej situácie veľa nezostalo. Dôležitejšie bolo kúpiť dom kultúry a doriešiť rekonštrukciu futbalového štadióna a pevné zastrešenie tribúny.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Na pomoc však 1. apríla 2022 prišlo Ministerstvo mágie a kúziel SR, ktoré cez dotačnú schému našlo financie na už skoro zabudnutý projekt trolejbusov v Považskej Bystrici. Ten bol vypracovaný ešte za minulého režimu, ale po novembri 1989 sa už nezrealizoval. Prvý trolejbus by sa mal začať premávať tri dni pred jesennými komunálnymi voľbami.

Lanovka

Spoje by mali premávať hlavne po rovinatejších častiach mesta. Čo sa týka Rozkvetu, tam už nie je veľký priestor na to, aby tam bolo inštalované trolejové vedenie. Náhradou však má byť lanovka, ktorá ma ľudí zadarmo voziť hore na kopec. Smerom dole vraj len v zime, keď budú neodhrnuté a zľadovatené chodníky. Ale sú to zatiaľ oficiálne nepotvrdené informácie.

Keď sa pozriete do kalendára, zistíte, že je 1. apríl. Táto správa je, samozrejme, iba žartom, a preto ju berte s humorom. Hoci pri mnohých údajov v článku o vtip nejde.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM