Rôzne

Blízko nás spustili predaj novej bankovky: Pripomínajú si ňou výročie Hammamu

V Trenčianskych Tepliciach sa začal predaj nuloeurovej bankovky s motívom známeho kúpeľného domu, ktorý v súčasnosti slúži ako odpočívareň.

Ilustračný obrázok k článku Blízko nás spustili predaj novej bankovky: Pripomínajú si ňou výročie Hammamu
Zdroj: TASR

Kúpele Trenčianske Teplice spustili vo štvrtok v kúpeľnom hoteli PAX predaj suvenírovej nulaeurovej bankovky s motívom architektonického skvostu kúpeľov – interiéru odpočivárne Hammam.

Podľa riaditeľa pre obchod a marketing Kúpeľov Trenčianske Teplice Andreja Pučeka celkový náklad bankovky bol 10.000 kusov, 6000 kusov uvoľnili do predaja teraz, keďže tento rok je 130. výročie postavenia Hammamu. „Ďalšie bankovky chceme pustiť do predaja v budúcom roku, pretože chceme, aby si tento suvenír mohlo kúpiť čo najviac návštevníkov,“ doplnil Púček.

O bankovku bol od začiatku predaja veľký záujem, predaj pre jednu osobu bol limitovaný desiatimi kusmi bankovky, aby sa mohla dostať k čo najväčšiemu počtu návštevníkov kúpeľov, obyvateľov mestečka a k zberateľom. „Záujem bol, neviem porovnať, či väčší ako pri podobnom predaji v iných destináciách, ale zvládli sme to bez problémov,“ doplnil obchodný riaditeľ.

História Hammamu siaha do konca 19. storočia, keď vtedajšia majiteľka kúpeľov Ifigénia de Castries d'Harcourt uvidela na svetovej výstave v Paríži model tureckého kúpeľa. Odcestovala do Egypta a požiadala miestokráľa Izmaila o povolenie postaviť Hammam i v Trenčianskych Tepliciach. Izmail jej žiadosti vyhovel a poslal do Trenčianskych Teplíc svojho dvorného architekta. Hammam, čo v preklade z arabčiny znamená kúpeľ, dostavali v roku 1888 a stavba dovtedy nemala v Európe obdobu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM