Rôzne

Cesta na Trenčiansky hrad sa prerába: Pribudne aj turistický vláčik

Novú cestu k južnému opevneniu Trenčianskeho hradu by mali dokončiť v novembri. Pribudne na nej aj turistický vláčik.

Ilustračný obrázok k článku Cesta na Trenčiansky hrad sa prerába: Pribudne aj turistický vláčik
8
Galéria
Zdroj: TASR

Trenčianska radnica začala s rekonštrukciou prístupovej cesty k južnému opevneniu Trenčianskeho hradu v lesoparku Brezina. Rekonštrukcia je súčasťou spoločného medzinárodného projektu (TreBuChET) Trenčianskeho samosprávneho kraja, mesta Trenčín a moravského mesta Bučovice.

Najprv cesta

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, mesto získalo z projektu 500-tisíc eur, práce by v prípade priaznivého počasia mali ukončiť v polovici novembra tohto roku.

„Najskôr sa zrekonštruuje prístupová cesta k južnému opevneniu Trenčianskeho hradu, vybuduje sa chodník okolo Čerešňového sadu a napokon tu umiestnime nový mobiliár,“ priblížila hovorkyňa.

Turistický vláčik

Na konci zrekonštruovanej cesty bude obratisko pre turistický vláčik, ktorý bude premávať z mesta po Kukučínovej ulici do lesoparku s konečnou stanicou pri južnom opevnení hradu. Na konečnej stanici sa vláčik plynule otočí a bude pokračovať naspäť tou istou trasou.

Rekonštrukčným prácam predchádzal archeologický výskum, počas ktorého objavili keramické a kovové predmety datované najmä do mladšej doby železnej. Archeológovia budú dohliadať aj na všetky nasledujúce výkopové práce až do ukončenia realizácie diela.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM