Filip Chudý Rôzne Video

Deň, na ktorý rybári túžobne čakali: Miroslav si vyrazil k potoku Súčanka, VIDEO

Na piatkové ráno sa tešili tisícky rybárov, začala sa pstruhová sezóna. Takto to vyzeralo na potoku v okrese Trenčín.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Úderom štvrtkovej polnoci sa skončil všeobecný zákaz lovu rýb v pstruhových revíroch. V piatok (16. 4.) ráno sa rieky, potoky či vodné nádrže s prívlastkom pstruhové zaplnili tisíckami milovníkov lovu pstruhov.

Lov v okrese Trenčín

Začiatok pstruhovej sezóny využil aj rybár Miroslav Hamaj, ktorý sa vybral na potok Súčanka v okrese Trenčín. Podľa neho sa počas prvého dňa pstruhovej sezóny každý rybár snaží uloviť svojho prvého pstruha.

„Prvá ryba sa však púšťa, aby priniesla šťastie,“ ozrejmil s tým, že rybárčenie je jeho životný štýl.

Pstruhy sú pri chuti

Podľa tajomníka Rady Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) Jána Kohúta lov v pstruhových revíroch sa začal v piatok o 6.00 hod., v apríli sa môže loviť do 20.00 hod. Všeobecný zákaz lovu v pstruhových revíroch trval od 1. októbra minulého roka.

„Pstruhy sú po zimnom období pri chuti a úspešnosť ich lovu je v prvých dňoch veľká. Je to dané viacerými faktormi. Do pstruhových revírov vypustili rybári novú násadu pstruhov, ktoré ešte nie sú dostatočne adaptované na iné podmienky. Väčšinou pochádzajú z odchovných zariadení a nie sú ,vyškolené' a oboznámené s rybárskymi nástrahami. Pstruhy, ktoré sú v revíroch viac ako sezónu, si čiastočne odvykli od náporu rybárov a ich nástrah počas 7,5 mesiaca relatívneho pokoja,“ uviedol Kohút.

Správy z Trenčína a okolia

Muškárenie a prívlač

Samotný lov pstruhov je podľa neho pomerne náročný na fyzickú kondíciu. Základnými spôsobmi lovu sú muškárenie a prívlač. Pri vychádzkach za lososovitými rybami sa denne rybári pohybujú aj niekoľko kilometrov, najmä okolo menších tokov. Rozhodujúcimi predpokladmi úspešnosti lovu pstruhov sú stav vody, prietoky, zakalenie vody, teplota, slnečný svit a podobne.

Slovenský rybársky zväz dodal v súvislosti so začiatkom pstruhovej sezóny miestnym a mestským rybárskym organizáciám na Slovensku 12 660 kilogramov dvojročného pstruha dúhového a 1 050 kilogramov pstruha potočného.

„Slovensko vzhľadom na svoju polohu, členitosť územia a bohatosť pohorí má dostatok vôd, ktoré charakterizujeme ako pstruhové. Medzi najlepšie lokality, ktoré sa môžu popýšiť trofejnými kusmi, ale aj početnosťou úlovkov, patria rieky Váh, Revúca, Orava, Hnilec, Belá, Hron, Hornád, Dunajec a Poprad so svojimi prítokmi,“ uzavrel Kohút.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzeralo na Súčanke.

FOTO: Rybár Miroslav Hamaj začal pstruhovú sezónu na potoku Súčanka
6
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM