Kultúra

Dni sliviek sú tu: Populárne podujatie privíta Gazdovský dvor

V Gazdovskom dvore sa uskutoční 12. ročník podujatia Dni sliviek. Čo všetko je pripravené?

Ilustračný obrázok k článku Dni sliviek sú tu: Populárne podujatie privíta Gazdovský dvor
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V sobotu (11. 9.) sa Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.

Kultúrne dedičstvo

Ide už o 12. ročník podujatia, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne na pestovanie a spracovanie sliviek v myjavskom regióne. „Cieľom podujatia je uchovávať, obnovovať a propagovať tú časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva, jeho vplyvom na tradičnú stravu regiónu a tiež upriamuje pozornosť na výrobu destilátov v dedinskom prostredí," uviedol Hrin.

Akcia sa začne o 11.00 h a jej súčasťou budú prednášky, filmové premietania, ukážky prípravy ovocných koláčov, slivkových gulí a iných regionálnych špecialít, ovocná tržnica či riadená degustácia destilátov.

Viac správ zo Slovenska

Vystúpenia

„Atmosféru budú svojimi vystúpeniami dotvárať ľudová hudba Mlynári z Trenčína a Prietržskí heligonkári. Tradičné varenie lekváru budú počas dňa predvádzať členovia domácej folklórnej skupiny Kýčer, školu varenia pre deti pripraví Cirkevný zbor ECAV z Turej Lúky a Koštovka páleného bude v réžii občianskeho združenia Náš Matejovec," doplnil hovorca mesta.

Dni sliviek pripravili Centrum tradičnej kultúry Myjava, mesto Myjava a nezisková organizácia Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja a Fondu na podporu umenia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM