Marek Vatraľ Kultúra

HALA 2018: PROGRAM sympózia súčasného umenia v Trenčíne

Zmyslom sympózia súčasného umenia je podľa organizátorov oživiť Trenčín kultúrou a umením. Čo si tam pre nás tento rok pripravili?

Ilustračný obrázok k článku HALA 2018: PROGRAM sympózia súčasného umenia v Trenčíne
2
Galéria
Zdroj: HALA sympózium

Šiesty ročník sympózia súčasného umenia Hala 2018 podľa organizátorov znovu oživí Trenčín kultúrou a umením. Centrum mesta podľa nich v priebehu troch dní ožije prostredníctvom performance, inštalácií, divadla a hudby. O podujatí, ktoré sa uskutoční 20. septembra a potrvá do 22. septembra informujú organizátori na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

„Ambíciou projektu HALA bolo počas posledných šiestich rokov vytvárať špecifický priestor určený k prezentácii súčasného vizuálneho umenia trenčianskemu publiku. Okrem etablovaných výtvarníkov, občianske združenie HALA zapojilo aj lokálnu strednú a základnú umeleckú školu a slovenské a medzinárodné vysoké školy výtvarných umení. Doposiaľ na sympóziu spolupracovalo viac než 200 autorov a študentov,“ ozrejmujú organizátori projektu.

PROGRAM

Štvrtok 20. 9.

Ruky – Nohy – Matrice

workshop / 16:00 / GMAB

Grafický workshop vás oboznámi s netradičnou formou prípravy grafických matríc a pripraví vás na predstavenie – akčnú grafiku Choreografiku Petra Valiska – Timečka & tanečníka Jara Viňarského. Spoločne si pripravíme matrice, ktoré si pripevníme na dlane a topánky. Následne ich budeme odtláčať na väčší formát a vytvoríme spoločnú veľkoformátovú kompozíciu.

Choreo_Grafika III.

akčná grafika / 17:00 / GMAB

Vizuálny projekt CHOREO_GRAFIKA je v poradí tretia akcia prezentujúca akčné formy grafiky a súčasného tanca v koncepcii vizuálneho umelca Petra Valiska – Timečka, ktorý sa venuje veľkoformátovým prejavom súčasnej akčnej grafiky. Tá je vyjadrená prostredníctvom stopy tanečnej choreografie odtlačenej na plátne.

Nový nacionalizmus v srdci Európy

videoprojekcia / 18:00 / Coffee Sheep

Projekt Nový nacionalizmus v srdci Európy Rafa kontinuálne rozvíja od roku 2009 a mapuje tak prejavy extrémizmu, násilie medzi majoritou a menšinami. Zameriava sa na národnostne založené konflikty: Slováci a Maďari, Slováci a Rómovia, Česi a Rómovia a Poliaci a Židia. Autor sa usiluje o okamžitú reakciu, ktorá vznikne vo verejnom priestore a vždy je v centre diania.

Piatok 21. 9.

Extravagancia

video-inštalácia / 16:00 / GMAB

Divadelná hra – monodráma Extravagancia súčasného dramatika, predstaviteľa tzv. „nového argentínskeho divadla“, jedného z najčastejšie inscenovaných súčasných hispánskych autorov, Rafaela Spregelburda, rozvíja tému výstrednosti prostredníctvom nosného príbehu troch sestier, spálených rodných listov a osudov žien na malých dedinkách, ktoré nie sú pri mori.

Kým/Čím sme a čo konáme, keď pracujeme

performance / 17:30 / Performance Box

Kým/čím sme a čo konáme, keď pracujeme? A je dnes, vzhľadom na stieranie hraníc medzi prácou a voľným časom, takáto otázka vôbec zmysluplná? Práca je práca je práca. Práca už nie je práca, je to náš život, stáva sa performanciou. Papierovanie, analyzuje neustály kolobeh a monotónnosť pracovného procesu, artikuluje pseudo-aktivitu, zbytočnú prácu a nadprácu.

Umenie akcie / Zaži kresbu

workshop pre dospelých / 18:00 / Performance Box

Hovorí sa, že nie je dôležitý cieľ, ale cesta. Čo je pri umeleckom diele dôležitejšie? Proces jeho tvorby, umelcove zručnosti, alebo výsledok? Proces tvorby je umeleckým aktom, ktorý môže byť aj samotným dielom. Vyskúšajme si spolu tento prístup ku klasickému médiu, ako je napríklad kresba a zaexperimentujme si so spôsobmi, ako sa dá kresliť.

Divotvorba

hovorené slovo / 18:30 / Morový stĺp

Projekt Divotvorba ponúka istý priestor pre začínajúcich autorov, ktorí by sa radi prezentovali pred publikom. Umožňuje im to nielen konfrontovať svoju tvorbu s inými autormi, ale predovšetkým s ich vlastným prednesom pred divákmi. Počas Haly sa „divotvorní“ autori predstavia priamo vo verejnom priestore centra mesta.

I Am Planet

koncert / 20:00 / Coffee Sheep (pri zlom počasí GMAB)

I Am Planet, vlastným menom Patrik Korinok, je slovenský skladateľ a hudobník silne inšipirovaný prírodou, spájajúci súčasnú klasickú hudbu s prvkami minimalismu.

Sobota 22. 9.

Proti všetkým

workshop a happening / 10:00 / GMAB

Filip Sabol (1989) a Michal Turkovič (1987) sú autori, ktorých ťažisko záujmu spočíva v témach súvisiacich s verejným priestorom. Pri tomto projekte sa autori vzdávajú svojho odstupu, pozície pozorovateľov diania v meste a vystupujú v pozícii slovenského občana, ktorý je zmätený a znepokojený, občana, ktorý vidí východisko v zjednotení ľudí v dav a v následnej demonštrácii či proteste.

Ako na Artoba

workshop pre deti / 15:00 / GMAB

Dokážu stroje kresliť? Samozrejme, kresliť predsa môže každý! Ak neveríte, príďte sa presvedčiť a jeden takýto kresliaci (prí)stroj si spolu vyrobíme. Bude to hračka, takže to zvládnu aj deti.

Architektúra vo vnútorných vzťahoch

performance / 16:00 / Performance Box

Čo zostane z architektonického priestoru, keď vynecháme formu? To je otázka, ktorou sa Viktor Fuček dlhodobo zaoberá. Jeho projekt v rámci sympózia HALA 2018 tentokrát predsatví performance založenú na princípe prastarej hry „Preberanie“ (string game), ktorá v niektorých kultúrach spĺňala funkciu externej pamäte, skrze ktorej sa podávali príbehy a legendy z generácie na generáciu. Pomocou tejto „hry“ a intuitívneho pohybu tela bude vizualizovať bežne nepomenované príbehy, vnútorné vzťahy a vzájomné konštelácie.

Altar Duo

koncert / 19:00 / Coffee Sheep

Známa slovenská jazzová dvojica, saxofonista Nikolaja Nikitina a klavirista Ľuboša Šrámeka sa predstaví s albumom Altar, ktorý pozostáva z deviatich skladieb, ktoré reflektujú súčasnú európsku jazzovú hudbu, no bez obchádzania tradícii. Okrem vlastnej tvorby siahli aj po téme Leoša Janáčka, J.S. Bacha, či po parafráze známeho štandardu, pričom ich inšpirovala tvorba mnohých velikánov.

Raptor Koch

Koncert / 21:30 / Coffee Sheep (GMAB)

DIY-avant-freak-lo-fi-pop z východného Slovenska odznie v sobotu večer na HALE v podaní mladého experimentátora s bokombradami. Predstaví nahrávky z jeho dvoch albumov ROBOT LOVE / Mačky majú oči a iné, charakterizované ako zmutovaný dávny artrock, či vypitvaná nostalgia popmusic.

Súčasťou sympózia súčasného umenia HALA 2018 budú aj statické inštalácie rozmiestnené v rôznych častiach mesta. Pre viac informácií navštívte oficiálnu webovú stránku Halasympozium.sk.

HALA 2018: PROGRAM sympózia súčasného umenia v Trenčíne
2
Galéria
Zdroj: HALA sympózium

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM