Marek Vatraľ Kultúra Rôzne

Jedinečná výstava vláčikov na Trenčianskom hrade: Dobový zážitok na FOTKÁCH

Súčasťou náučnej tematickej prehliadky vláčikov je aj fotografická výstava, kde môžeme vidieť pôvodné fotografie železničnej prevádzky aj z okolia Trenčína.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná výstava vláčikov na Trenčianskom hrade: Dobový zážitok na FOTKÁCH
41
Galéria
Zdroj: Marek Vatral / Dnes.24.sk

Na Trenčianskom hrade prebieha unikátna výstava vláčikov, ktoré tam vystavuje Klub Modrý Horizont (KHM) Topoľčany. Súčasťou inšpiratívnej prehliadky je aj fotografická časť k 170. výročiu príchodu prvého parného vlaku na Slovensko.

Samotná výstava sa skladá z troch modulových staníc – Radošina, Veľké Uherce a Jozefov. Tie sú medzi sebou prepojené traťovými modulmi. Za pozornosť stoja najmä stanice Radošina a Veľké Uherce, ktoré vernou zmenšeninou skutočných železničných staníc. Autori ich tak významovo modelovali do obdobia rokov 1960– 1990, to znamená do obdobia prevádzky ČSD. Zatiaľ čo niektoré rušne a vagóny sú prácou modelárov KMH, väčšina z nich pochádza z dielne profesionálnych výrobcov.

Zaujímavosťou je aj to, že koľajisko je digitalizované a každý rušeň má svoj vlastný ovládač. Všetky sú ešte doplnené zvukovým dekodérom, čo znamená, že vydávajú zvuky ako naozajstné rušne.

Súčasťou fotografickej výstavy, ktorá pozostáva z textovej a obrazovej časti aj množstvo historických fotografií zo železničnej prevádzky z okolia Trenčína a Topoľčian.

Ďalšou časťou výstavy sú aj trojrozmerné predmety zo zbierkového fondu KMH, ktoré sa používali v prevádzke ČSD. Návštevníci uvidia napríklad zrekonštruovanú bicyklovú drezinu z roku 1925, uniformy z prvej republiky, lampáše, návestné trúbky, razidlá, lepenkové lístky, železničné mapy a veľa iných zaujímavostí.

Výstavu si môžete na hrade pozrieť do 28. februára 2019.

Pozrite si aj fotogalériu z výstavy vláčikov na Trenčianskom hrade

OBRAZOM: Výstava vláčikov na Trenčianskom hrade
41
Galéria
Zdroj: Marek Vatral / Dnes.24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM