Filip Chudý Rôzne

Krajčí na rovinu: Najhorší je Trenčiansky kraj, menoval TOP 3 kritické okresy

Minister zdravotníctva Marek Krajčí prezentoval najnovšie údaje o koronavíruse na Slovensku. Nepotešil hlavne Trenčiansky kraj.

Ilustračný obrázok k článku Krajčí na rovinu: Najhorší je Trenčiansky kraj, menoval TOP 3 kritické okresy
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pandemická komisia navrhne zákaz vychádzania. Ten by mal byť podobný ako pred celoplošným testovaním. Vychádzať by sa mohlo len za účelom cestovania do práce, do školy, či napríklad na nákup potravín. Dôvodom je veľmi vážna situácia okolo nového koronavírusu a zvyšujúci sa počet hospitalizácií. Po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Záleží od vlády

Kedy by malo k sprísneniu lockdownu dôjsť, závisí podľa šéfa rezortu zdravotníctva od rozhodnutia vlády SR. „Čím neskôr ho zavedieme, tým dlhšie musí trvať, aby sme sa dostali k nejakým pozitívnym číslam,“ komentoval, pričom zdôraznil, že pandemická komisia je len poradným orgánom.

Osoby, ktoré sa dajú otestovať, budú mať podľa Krajčího výnimku zo zákazu. Návšteva prírody by bola možná len v rámci okresu. Šéf rezortu priznal, že každý piaty pacient, ktorý sa dostane do nemocnice, ochoreniu COVID-19 podľahne. K nákaze často dochádza práve v nemocniciach a v zariadeniach sociálnych služieb.

Kritické okresy

Reprodukčné číslo sa na Slovensku zvýšilo na 1,35. Počet hospitalizovaných stúpol z 1 848 na 2 130 pacientov. Tempo rastu prípadov je za posledný týždeň 32 percent. „Najhoršie je na tom stále Trenčiansky kraj, aj keď tam našťastie nedochádza k ďalšiemu nárastu za posledné dni, skôr k poklesu. Uvidíme, aký tam bude ďalší trend,“ povedal Krajčí. Situácia je vážna aj v Trnavskom či Bratislavskom kraji. Najlepšie je na tom Košický kraj.

Situácia v rámci Slovenska je najhoršia aktuálne v okresoch Trenčín, Považská Bystrica a Púchov.

Ako prezentoval minister po rokovaní pandemickej komisie, sedemdňová incidencia v okrese Trenčín bola k 10. decembru 616, v okrese Považská Bystrica 553 a v okrese Púchov 552. Medzi kritické okresy (nad 300) sa spolu s nimi zaradilo ďalších 14. Medzi nimi aj ďalšie dva z Trenčianskeho kraja – okres Ilava bol šiesty v poradí (440) a okres Myjava jedenásty (355).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM