Filip Chudý Rôzne

Krajský súd v Trenčíne sa NEZRUŠÍ: V Národnej rade SR ho zachránil jeden hlas

Zo súdnej mapy ide do druhého čítania iba návrh o okresných súdoch. Dva z nášho kraja sa tak stále môžu zrušiť, krajský v Trenčíne ale nie.

Ilustračný obrázok k článku Krajský súd v Trenčíne sa NEZRUŠÍ: V Národnej rade SR ho zachránil jeden hlas
8
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Do druhého čítania ide zo štyroch návrhov v rámci súdnej mapy len jeden z nich týkajúci sa nových sídel a obvodov okresných súdov. Zvyšné tri nenašli vo štvrtkovom hlasovaní medzi poslancami Národnej rady (NR) SR dostatočnú podporu.

Možné rušenie súdov

V druhom čítaní tak majú poslanci rokovať o vládnom návrhu zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi okresných súdov. Hovorí o tom, že v praxi má prísť ku geografickému zväčšeniu obvodov okresných súdov. Z niektorých sídelných súdov by sa mali stať pracoviská.

Návrh predpokladá aj zrušenie okresných súdov v Partizánskom, Skalici, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku. Agenda obchodného registra by sa mala koncentrovať na žilinský okresný súd.

Viac správ zo Slovenska

O jeden hlas

Ešte dopoludnia neprešiel o jeden hlas návrh zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi krajských súdov. Zmeny na týchto súdoch by sa nateraz nemali diať. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková navrhovala, aby ich sídlom bola po novom Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zo zvyšných piatich krajských súdov mali zostať pracoviská.

V praxi to teda znamená, že Krajský súd v Trenčíne by sa rušiť nemal.

Proti navrhovanej súdnej mape sa konali v októbri celoslovenské protesty, do ktorých sa zapojili aj zamestnanci súdov v Trenčianskom kraji, ktorí sa vtedy stretli v sídle kraja.

Správy z Trenčína a okolia

Odôvodnenie ministerky

Do druhého čítania neprešiel v podvečernom hlasovaní návrh o zriadení Mestského súdu Bratislava ani návrh o zriadení Mestského súdu Košice.

Ministerka odôvodňovala potrebu reformy dosiahnutím špecializácie sudcov, zväčšenie obvodov má podľa nej zabezpečiť väčší priestor na realizáciu kritéria náhodného výberu sudcu. „Nové súdne obvody sú navyše navrhované aj na základe prirodzených spádových a kultúrnych regiónov a identít. Od novej súdnej mapy možno očakávať nielen zrýchlenie súdneho konania a funkčný mechanizmus náhodného výberu sudcov, ale aj zlepšenie kvality súdnych rozhodnutí," uviedol rezort spravodlivosti v dôvodovej správe návrhu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM