Rôzne Video

Krásne gesto pomoci v Trenčíne: Deťom z Ukrajiny dávajú zabudnúť na vojnu, VIDEO

Dobrovoľníci sa chytili iniciatívy. Ukrajinské deti počúvajú pod Trenčianskym hradom rozprávky v rodnom jazyku.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Občianske združenie (OZ) Trenčín na ceste sa do pomoci vojnovým utečencom z Ukrajiny zapojilo prakticky od začiatku vypuknutia utečeneckej krízy. Pre utečencov hľadali ubytovanie, oblečenie, poskytovali im pomoc.

Rozprávky v rodnom jazyku

Ako informovala Jana Pondušová z OZ Trenčín na ceste, združenie prevádzkuje pod Trenčianskym hradom kaviareň, ktorá je chránenou dielňou. V nej začali pracovníci združenia čítať malým utečencom z Ukrajiny rozprávky v rodnom jazyku.

„Od vzniku chránenej dielne sme už dávnejšie vymýšľali v kaviarni aktivity ako cestovateľské prednášky, predvianočné pečenie, ale aj čítanie pre deti. Myšlienka zorganizovať čítanie pre deti z Ukrajiny vznikla spontánne,“ uviedla Pondušová s tým, že jedna členka OZ číta rozprávku v slovenčine, druhá ju prekladá do ukrajinského jazyka.

Mohlo by vás zaujímať

Prehĺbenie dôvery

Ako dodala, kým deťom čítajú rozprávky, ich matkám zároveň poskytujú pomoc, získavajú informácie a snažia sa im pomôcť začleniť do života v neznámom svete.

„Spočiatku to bolo možno také, že aj tie mamičky nevedeli čo bude, nemali tú istotu. Boli tu krátko, len dva dni po náročnej ceste z Ukrajiny, bola tam jazyková bariéra, nepoznali mesto, nevedeli, čo bude ďalej, boli vystrašení. Ale v našej chránenej dielni vznikol priestor na prehĺbenie dôvery,“ povedala Pondušová.

Správy z Trenčína a okolia

Dobrovoľníci

V pomoci utečencom vrátane čítania rozprávok pre deti chce podľa nej združenie pokračovať. I napriek tomu, že s výnimkou zdravotne hendikepovaných pracovníkov chránenej dielne sú všetci dobrovoľníci.

„Silu zatiaľ máme, i keď je to náročné. Všetci máme svoje rodiny, občianske povolania, ktoré musíme robiť. Ale je to zmysluplné, musíme v tom pokračovať,“ zdôraznila Pondušová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzeralo priamo na podujatí.

FOTO: Ukrajinské deti počúvajú pod Trenčianskym hradom rozprávky v rodnom jazyku
6
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM