Samospráva

Mestá na Považí RUŠIA spoluprácu s Rusmi a Bielorusmi: Trenčín nemusí

Rozhodli sa pre kontroverzný krok. Samosprávy na strednom Považí rušia partnerstvá s ruskými a bieloruskými mestami.

Ilustračný obrázok k článku Mestá na Považí RUŠIA spoluprácu s Rusmi a Bielorusmi: Trenčín nemusí
Zdroj: TASR - Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP

Niektoré samosprávy na strednom Považí v súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu pristúpia k rušeniu partnerstiev s mestami v Rusku a v Bielorusku.

Mestá Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Ilava nemajú uzavretú partnerskú zmluvu so žiadnym ruským a bieloruským mestom.

Dubnica

Dubnica nad Váhom má podľa hovorkyne Veroniky Valuchovej podpísaný dokument o vzájomnej spolupráci s ruským mestom Jaroslavľ.

„Mestá spojila tragédia miestneho hokejového tímu Lokomotiv Jaroslavľ, ktorého hráčom bol aj dubnický rodák Pavol Demitra. V súčasnosti je spolupráca s mestom Jaroslavľ utlmená,“ priblížila hovorkyňa.

Púchov

Podľa hovorkyne Púchova Laury Krošlákovej púchovská radnica má aktuálne uzavreté partnerstvo s ruským Omskom a bieloruským Bobrujskom.

Mohlo by vás zaujímať

„V súvislosti s aktuálnou vojnovou situáciou na Ukrajine vzišiel zo strany jedného poslanca MsZ v Púchove podnet na zrušenie partnerstva medzi Púchovom a obomi mestami. Riešiť to budú na najbližšom zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva,“ doplnila Krošláková.

Považská Bystrica

Ako informovala vedúca oddelenia komunikácie, kultúry a medzinárodnej spolupráce považskobystrickej radnice Miluše Kollárová, mesto Považská Bystrica navrhuje na základe odporúčania krízového štábu dočasne prerušiť spoluprácu s partnerskými mestami na území Ruskej federácie (Sovetsk) a Bieloruska (Žodino).

„Napriek tomu, že ide možno o kontroverzné opatrenie, je potrebné aj týmto spôsobom demonštrovať svoj postoj voči agresii,“ zdôraznila Kollárová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Považia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM