Filip Chudý Rôzne

Nádhera na FOTO: Šikovné ruky cukrárok z okresu Považská na čele s Gabikou (19)

Medzi najkrajšie torty Slovenska patria aj tie, ktoré vytvorili šikovné ruky mladých cukrárok z Považskej a okolia. O ktoré ide?

Ilustračný obrázok k článku Nádhera na FOTO: Šikovné ruky cukrárok z okresu Považská na čele s Gabikou (19)
32
Galéria
Zdroj: Gabriela Miškechová

V Divadle Púchov sa uskutočnila súťaž Najkrajšia torta Slovenska, ktorú organizuje Klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov pod záštitou Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove. Odborným garantom je Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, člen celosvetovej organizácie WACS. Súťaž sa koná už 10-krát, pričom prvý ročník bol nultý ešte pod názvom „Najkrajšia torta Považia“, celoštátne ide o 9. ročník. Súťažilo sa v štyroch kategóriách a medzi 32 súťažiacimi sa nestratili ani zástupkyne z Považskobys­trického okresu, ktoré súťažili v kategórii junior (do 21 rokov).

Víťazkou tejto kategórie sa stala Gabriela Miškechová z považskobys­trickej mestskej časti Praznov, ktorá sa zároveň so svojou tortou dostala do zlatého pásma. V striebornom boli Paulína Riljaková z Dolnej Marikovej, Júlia Cingelová z Cingelovho Lazu, Karin Juhaniaková z Jasenice a Veronika Fuková z Počarovej. Posledne menovaná zároveň získala Cenu riaditeľa SOŠOS Púchov. V bronzovom pásme sa ocitli Natália Bialoňová zo Šebešťanovej a Kornélia Tichá z Udiče.

„Veľmi si to cením, veď som na tejto súťaži premiérovo vyhrala. Mám síce nejaké prvenstvá aj z iných súťaží, ale toto je asi to najviac, čo sa mi zatiaľ podarilo. Chcem sa za to poďakovať pani majsterke Jozefíne Zaukolcovej. Ďalej rodine, ktorá ma veľmi podporuje a tiež každému, kto mi držal palce,“ povedala Miškechová.

Víťazka juniorskej kategórie je v maturitnom ročníku na púchovskej SOŠOS. Triumfovala s tortou, ktorá mala názov Kukučkové hodiny. „Bol to môj nápad, na ktorý som prišla z fleku. Následne som to prekonzultovala s pani majsterkou, ktorá mi povedala, že ide o výborný nápad. Robila som tú tortu asi štyri dni,“ prezradila 19-ročná maturantka, ktorá nevedela presne, čo rozhodlo v jej prospech, keďže s odbornou komisiou nekomunikovala.

Členovia komisie nehodnotia len krásu jednotlivých tort, ale veľkú úlohu zohráva aj chuť. Hodnotí sa podľa kritérií organizácie WACS, preto je dôležitá aj chuť torty, doladenie jednotlivých surovín, správna technológia prípravy atď. Súťažiaci mali pripraviť a priniesť tortu s hmotnosťou 3 až 10 kg. Z toho istého materiálu pripravili aj dva malé kusy zákuskov (rez, dezert do hmotnosti 50 g/kus) pre hodnotenie chuti.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Najkrajšie torty Slovenska 2018: Viaceré vytvorili ruky z Považskej a okolia
32
Galéria
Zdroj: SOŠ obchodu a služieb Púchov

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM