Filip Chudý Rôzne

NECHUTNOSŤ Slovákov: Ukrajinským utečencom nasprejovali na auto písmeno „Z“

Mnohí Ukrajinci prežívajú vo svojej vlasti ťažké časy, pričom niektorí dostávajú zabrať aj u nás na Slovensku. Takýto prípad sa stal v Trenčíne.

Ilustračný obrázok k článku NECHUTNOSŤ Slovákov: Ukrajinským utečencom nasprejovali na auto písmeno „Z“
Zdroj: Facebook.com/Nekŕmte nás odpadom

Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok (18. 4.) 2454 osôb z Ukrajiny. Bolo medzi nimi 628 mužov, 1326 žien a 500 detí. O dočasné útočisko požiadalo 163 osôb. Celkový počet utečencov od 24. februára dosiahol 344 088. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je nateraz 68 361. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Viac správ zo Slovenska

Posprejované auto

Nie každý však na Slovensku víta Ukrajincov s otvorenou náručou. Hromženie ľudí sa prejavuje hlavne na sociálnych sieťach, no v niektorých prípadoch to zašlo ešte ďalej. Príkladom je aj najnovší prípad z Trenčína na sídlisku Juh, na ktorý upozornila facebooková stránka Nekŕmte nás odpadom.

„Chcem anonymne poslať fotku, za ktorú sa veľmi hanbím. Respektíve za Slováka tragéda, ktorý toto dokázal spraviť ukrajinským utečencom,“ napísali.

Tento text bol pripojený k fotografii, na ktorej vidno, ako je na aute nasprejované písmeno „Z“. To sa stalo pre mnohých symbolom ruskej invázie na Ukrajinu. Používať ho má aj ruská armáda počas svojej „špeciálnej operácie“. V preklade to má znamenať slová za víťazstvo.

Mohlo by vás zaujímať

Hrozba väzenia

Polícia pre Dnes24 potvrdila, že takýto prípad sa stal. „V predmetnej veci začal poverený policajný príslušník z Trenčína trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci,“ informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová.

„Po páchateľovi skutku polícia pátra. V prípade jeho zistenia a dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok,“ doplnila.

Ako ďalej uviedla, vzhľadom a prebiehajúce skrátené vyšetrovanie sa bližšie k predmetnej veci polícia nebude vyjadrovať.

Extrémistický symbol?

Nie je to prvý prípad, keď sa písmeno „Z“ od vypuknutia vojny objavilo v slovenských uliciach. Niekto ho dokonca považuje za extrémistický symbol. Generálna prokuratúra SR však už v marci upozornila, že policajt alebo prokurátor musí vždy na individuálnej báze posúdiť, či je daný symbol extrémistickým materiálom.

Niektorí Slováci totiž za ním nič zlé nevidia. Poukazujú napríklad, že sa tak označujú zálohované fľaše a plechovky, alebo začiatočníci v autách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac o tejto téme

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM