Lucia Lauková Kultúra

Novinky na Trenčianskom hrade: Župa chce obnoviť a sprístupniť Hodinovú vežu

Hodinová veža je pre návštevníkov hradu momentálne uzavretá. To by sa mohlo zmeniť v prípade, že projekt bude mať úspech.

Ilustračný obrázok k článku Novinky na Trenčianskom hrade: Župa chce obnoviť a sprístupniť Hodinovú vežu
Zdroj: TASR

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) chce zrekonštruovať a následne sprístupniť Hodinovú vežu na Trenčianskom hrade. Predpokladané náklady sú takmer 640 000 eur, kraj ich chce získať od Ministerstva kultúry (MK) SR.

Podali projekt

Hodinová veža je pre návštevníkov hradu momentálne uzavretá. To by mal zmeniť projekt, ktorý Trenčiansky samosprávny kraj podal na MK SR. „Hodinová, alebo tiež Matejova veža, je jedna z najstarších stavieb dolného hradu. Vznikla v prvej štvrtine 14. storočia v období vlády Matúša III. Čáka Trenčianskeho,“ uviedol historik Trenčianskeho múzea Vladimír Pinďák s tým, že v minulosti slúžila najmä na ochranu prístupu na hrad.

Obnova veže a hradieb

Podľa vedúcej odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martiny Lamačkovej sa TSK rozhodol reagovať na výzvu ministerstva a vypracovať projekt v súlade s legislatívou o ochrane pamiatkového fondu na obnovu Matejovej veže i priľahlých hradieb. „V prípade, že bude projekt úspešný, stane sa veža ďalšou významnou pamiatkou, ktorú si verejnosť bude môcť pozrieť v rámci návštevy Trenčianskeho hradu,“ vysvetlila Lamačková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM