Kultúra Rôzne Správy

Obec Trenčianska Turná: V tomto roku oslávi 750 výročie prvej písomnej zmienky

Obec Trenčianska Turná zažíva v posledných troch desaťročiach výrazný rozmach. V 17. storočí sa zapísala do dejín bitkou pri Hámroch.

Ilustračný obrázok k článku Obec Trenčianska Turná: V tomto roku oslávi 750 výročie prvej písomnej zmienky
Foto: Tomáš Michalík

Obec Trenčianska Turná, ležiaca len niekoľko stoviek metrov od krajského mesta Trenčín, zažíva vďaka ideálnej polohe najmä v posledných troch desaťročiach výrazný rozmach. Kompletná infraštruktúra, možnosť kultúrneho, športového a spoločenského vyžitia, ale aj dva priemyselné parky sú lákadlo pre firmy i pre nových obyvateľov.

Starosta obce Peter Mikula žartom tvrdí, že Trenčianska Turná je dokonca významnejšia ako Trenčín. Na rozdiel od krajského mesta má totiž vo svojom katastri až dva diaľničné privádzače. V obci majú zdravotné stredisko pre deti i dospelých, dvoch zubárov, očnú ambulanciu, diabetológa, endokrinológa, lekáreň, veterinára a pripravuje sa výstavba nemocnice pre pacientov s mozgovými príhodami a srdcovými infarktmi.

Obec oslávi v tomto roku 750. výročie od prvej písomnej zmienky. Keďže bola poddanskou obcou, nemá okrem kostola sv. Martina významnejšiu kultúrnu pamiatku. V miestnej časti Hámre sa však odohrala jedna z rozhodujúcich bitiek kuruckého hnutia. V známej bitke pri Hámroch porazilo v roku 1708 cisárske vojsko generála Heistera kuruckých rebelov Františka II. Rákociho, čo bol začiatok konca kuruckého hnutia.

V Trenčianskej Turnej majú hlboké korene ľudové tradície, udržiavajú ich folklórna skupina Večernica a detský folklórny súbor Štvorlístok. K zachovávaniu tradícií už niekoľko desaťročí prispieva aj tamojšie múzeum v lokalite Kušnierovec.

Na svoje si v Trenčianskej Turnej a jej okolí môžu prísť aj milovníci turistiky a cykloturistiky. Obec je z troch strán obklopená pohoriami – Strážovskými vrchmi, Považským Inovcom a Bielymi Karpatmi. Lákadlom pre obyvateľov obce i okolia je aj vlastná cyklotrasa.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

V obci Trenčianska Turná vlani slávnostne otvorili zrekonštruovaný kultúrny dom

Obrazom: Otvorenie kultúrneho domu v Trenčianskej Turnej
10
Galéria
Foto: Marián Michalík

Aj v neďalekej obci Selec žili zaujímaví ľudia. Pozrite si video o Františekovi Žovincovi, ktorý sa tam zaslúžil nielen o osvetu folklóru a ľudových tradícií

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM