Rôzne

Očkovanie v Trenčianskom kraji: Premiérovo budú pichať vakcínu Pfizer/BioNTech

Veľkokapacitné očkovacie centrá v Trenčíne a Prievidzi budú mať počas víkendu prvýkrát v ponuke nie iba vakcínu AstraZeneca.

Ilustračný obrázok k článku Očkovanie v Trenčianskom kraji: Premiérovo budú pichať vakcínu Pfizer/BioNTech
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) otvorí počas najbližšieho víkendu obe svoje veľkokapacitné očkovacie centrá (VKOC). Na trenčianskom výstavisku aj zimnom štadióne v Prievidzi budú zdravotníci po prvý raz očkovať ľudí aj vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech, čo umožnilo najmä ich špeciálne technologické vybavenie. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Nároky na Pfizer/BioNTech

VKOC v Prievidzi, ktoré v minulom týždni kraj nemohol otvoriť z dôvodu nedostatku vakcín, bude počas najbližšieho víkendu očkovať len vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech, a to s kapacitou 900 ľudí v sobotu (1. 5.) a 900 ľudí v nedeľu (2. 5.).

Zdravotníci budú očkovať oba víkendové dni aj na trenčianskom výstavisku, v sobotu 2 200 ľudí vakcínou AstraZeneca a v nedeľu si pilotne vyskúšajú aj očkovanie vakcínou od Pfizer/BioNTech s kapacitou 1 100 ľudí.

„Očkovanie touto vakcínou si vyžaduje mimoriadne veľké nároky na prípravu, z uvedeného dôvodu bola nastavená aj nižšia kapacita," skonštatovala Kukučková.

Viac správ zo Slovenska

Nová kampaň

Rezervy si kraj podľa nej musí nechať aj v súvislosti s kampaňou Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, spustenou v tomto týždni, Zaočkuj babku a dedka!, v rámci ktorej by mohli byť zaočkované aj osoby staršie ako 18 rokov v prípade, že by na očkovanie sprevádzali seniora vo veku nad 70 rokov.

„To, na akú vakcínu majú ľudia v jednotlivých vekových kategóriách nárok, určuje vakcinačná stratégia MZ SR. Občania sa môžu aj naďalej prihlasovať na očkovanie do čakárne,“ dodala.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM