Filip Chudý Rôzne

Čakanie pacientov sa skráti: Primár Eduard Sirotný o fungovaní centra diagnostiky

Nové diagnostické centrum v považskobystrickej nemocnici otvorilo svoje brány už aj pre pacientov.

Ilustračný obrázok k článku Čakanie pacientov sa skráti: Primár Eduard Sirotný o fungovaní centra diagnostiky
20
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Slávnostné otvorenie nového diagnostického centra v Nemocnici s poliklinikou Považská Bystrica sa síce uskutočnilo koncom januára, ale pre prvých pacientov je k dispozícii až od februára. Medzitým prebiehali ešte skúšky prístrojov a dolaďovanie systému. Ako prví boli naplánovaní hospitalizovaní pacienti v nemocnici.

Podľa námestníčky pre ošetrovateľstvo NsP Považská Bystrica Jany Lunákovej má v centre pracovať 10–12 ľudí. „Pripravovali sme sa to dopredu, keď sme prijali lekárov, rádiologických technikov a praktické sestry,“ ozrejmila s tým, že čakacie lehoty pre pacientov na vyšetrenie z ambulantnej časti predstavovali dva až tri týždne a skrátia sa približne o polovicu.

„Promptnejšie a kvalitnejšie sa budú vedieť diagnostikovať napríklad náhle mozgové cievne príhody a všetky akútne prípady. Pri mozgových cievnych príhodách sa uvádza, že stavy sú zvratné a pacient je liečiteľný do približne šiestich hodín. My to teda musíme na prístrojoch odhaliť a poslať snímky ďalej na špecializované pracovisko,“ vysvetlil primár rádiodiagnostického oddelenia Eduard Sirotný.

Nové prístroje im podľa jeho slov uľahčia prácu, ktorá bude prebiehať po novom 24 hodín denne a sedem dní v týždni. „Prvé týždne budú na zábeh prevádzky, preto sa budeme sústrediť na nemocničných hospitalizovaných pacientov. Potom postupne pridáme ambulantných pacientov,“ doplnil primátor s tým, že pracovať by mali nepretržite.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM