Filip Chudý Rôzne

Čierny DEŇ histórie Považskej Bystrice: Tragické následky po bombardovaní

Medzi obeťami druhej svetovej vojny boli aj Považskobystričania. História si pamätá aj chvíľu, keď bomba spadla priamo do kuchyne rodiny Rojkovcov.

Ilustračný obrázok k článku Čierny DEŇ histórie Považskej Bystrice: Tragické následky po bombardovaní
Zdroj: Ambróz Gabčo

Druhá svetová vojna (1939 – 1945) si vyžiadala ohromné množstvo materiálnych škôd, no najmä milióny vyhasnutých ľudských životov. Vojnové nepokoje sa dotkli aj Považskej Bystrice, strojárskeho centra Považia. Nielen apríl a máj 1945, mesiace oslobodzovania spod nemeckej okupácie, boli ťažkou skúškou. Viac o tom prezradila Dominika Kukučová z Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.

Strach obyvateľov

Obyvatelia žili počas vojny v neustálych obavách z ofenzívy nepriateľských vojsk, pretože vďaka charakteru miestnej fabriky, strategicky vhodne umiestnenej, sa mohla vtedy ešte obec Považská Bystrica stať terčom leteckých útokov. Tunajší závod totiž počas vojny produkoval muníciu, strelivo, zbrane, ktoré putovali na front, pričom bol pod nemeckou správou.

Našťastie, spočiatku sa obavy nenaplnili a bomby, ktoré v okolí Považskej Bystrice aj spadli, boli zhodené prevažne americkými pilotmi z dôvodu odľahčenia bombardérov alebo z bezpečnostných dôvodov. Američania zvykli bombardovať kobercovo, tzn. že neútočili na konkrétny cieľ, ale zhodili početné bomby na určitú časť územia.

Letecký útok pred Vianocami

Príkladom je aj 17. november 1944, kedy o pol druhej popoludní spadli do poľa za obcou Považská Bystrica dve bomby, ktoré zhodili americké bombardéry letiace zo severu na juh. Prvá bomba dopadla na miesto dnešného Prievratu, vybuchla až na druhý deň. Druhá bomba našla svoj cieľ 500 metrov južne od Šprochového boria.

Letecký útok na Považskú Bystricu sa uskutočnil 22. decembra 1944 v podvečerných hodinách. Vyžiadal si materiálne škody na obydliach, bol zničený obytný župný dom aj okresný sociálny dom. Traja ľudia boli ťažko zranení.

Vojnové územie

„Prelety bombardérov sa postupne začali zintenzívňovať. V apríli 1945 bola Považská Bystrica vyhlásená za vojnové územie,“ ozrejmila Kukučová.

Strach a neistota medzi obyvateľmi rástla s približujúcimi sa zvukmi kanonády. Zvuk sirény (obecnej i tej fabrickej) desil ľudí v pravidelných intervaloch. Front sa približoval a hemžilo sa to tu nemeckými, slovenskými (civilná protivzdušná obrana), maďarskými vojakmi. Na oblohe sa z času na čas objavil bombardér alebo skupina prevažne amerických, no i iných bombardérov, ktoré nás bombardovali.

Správy z histórie Považskej Bystrice

Tak tomu bolo aj 8. apríla 1945 o 11.30 hod, kedy neznámy bombardér zhodil päť bômb na Kalsovom, v okolí domu Kubalovcov. Jedna z bômb nevybuchla, no ďalšia explodovala v blízkosti domu, čím si vyžiadala aj ľudské životy a spôsobila rodinnú tragédiu Kubalovcov. Ďalšia bomba si vyžiadala život pána Ruska, ktorý pracoval ako vodič obecného polievacieho auta.

Bomba spadla do kuchyne

Deň 16. apríl 1945 sa zapísal do kroniky mesta čiernymi písmenami. Tento osudný deň sa v poludňajších hodinách vzdušným priestorom nad Považskou Bystricou prehnal bombardér, ktorý zhodil štyri bomby. Dopadli na časť zvanú Zákostolie, ktorá sa nachádzala za kostolom Navštívenia Panny Márie.

Následky boli opäť veľmi tragické. Následkom bombardovania zomrelo ľudí a mnoho bolo zranených. Najviac obetí patrilo k rodine Rojkovej, ktorej bomba dopadla priamo do kuchyne, kde sa v tom čase nachádzali členovia rodiny. Medzi mŕtvymi boli aj ďalší občania Považskej Bystrice a traja neznámi. O dva dni neskôr pochovali zosnulých na cintoríne pod kalváriou.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Aj takto to vyzeralo v Považskej Bystrici vo vojnových časoch.

Historické FOTO z vojny: Zničený Orlovský most a odstraňovanie bômb v Považskej
5
Galéria
Zdroj: Ambróz Gabčo

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM