Filip Chudý Rôzne

Do nášho okresu zavítali umeleckí rezbári: Pozrite si na FOTKÁCH tú nádheru!

V Pružine v Považskobystrickom okrese sa stretli umeleckí rezbári z celého Slovenska, po ktorých zostali takého nádherné výtvory!

Ilustračný obrázok k článku Do nášho okresu zavítali umeleckí rezbári: Pozrite si na FOTKÁCH tú nádheru!
19
Galéria
Zdroj: Penzión pod Strážovom

Pružina bola počas minulého týždňa dejiskom stretnutia deviatich rezbárov z celého Slovenska. Tí sa stretli v areáli Penziónu pod Strážovom, kam ich pozval organizátor podujatia Viktor Kvaššay. Toho podľa vlastných slov pri potulkách v prírode fascinovalo, čo tá všetko sama vytvorí z dreva, preto sa rozhodol, že drevo by bolo dobré využiť aj na umenie, aby ľudia videli, že príroda je tu s nami. A keďže chceli začať od najmenších, rezbárom zadali tému Detský svet a príroda okolo nás.

Rezbári využívali na prácu motorové píly, ktorými si vytvorili z pripraveného dreva základný tvar toho, čo chceli vytvoriť. Na detailnejšie práce využívali brúsky a ručne povrch už len vyhladzovali. Použité boli rôzne dreviny, ako smrek, dub, topoľ, čerešňa, agát, brest, lipa. „Niektoré sme doviezli, niektoré zas boli použité z okolia. Lipu, z ktorej sa vyrezávalo, ešte posadil môj otec,“ prezradil Viktor Kvaššay s tým, že celkovo rezbári vyrobili 14 výtvorov. Ide o drevené sochy a ozdobné lavičky, pričom všetky majú tvar zvierat a rozprávkových postavičiek.

„Z týchto výtvorov bude niečo použité do materskej škôlky, konkrétne rozprávkové veci. Ostatné výrobky zakomponujeme do areálu penziónu, kde to bude taký detský svet. V tomto podujatí by sme chceli pokračovať každoročne, pričom by sme vymieňali témy. A to takým spôsobom, že by sa potom tie výrobky umiestňovali v obci, napr. pri obecnom úrade, kultúrnom dome a pod.,“ vyjadril sa Kvaššay.

Prvý ročník sympózia rezbárov v Pružine zakončila vernisáž, no kto si chce pozrieť výtvory umelcov z dreva naživo, stále môže, nachádzajú sa v areáli penziónu. „Chcel by som sa poďakovať všetkým účastníkom a návštevníkom tohto podujatia. Teraz ešte tieto diela zakonzervujeme a bezpečne ich osadíme na miesta, čo by malo trvať týždeň, maximálne dva,“ zakončil Viktor Kvaššay.

Stretnutie rezbárov v Pružine: Zostali po nich takéto nádherné výtvory!
19
Galéria
Zdroj: Lucia Haviarová

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Centrum Považskej sa rekonštruuje: Pozrite na FOTKÁCH, ako má vyzerať!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM