Filip Chudý Rôzne

Dobrovoľníci vysadili 30 000 stromov: Odštartovali to považskobystrickí lesníci

V rôznych kútoch Slovenska vysadili dobrovoľníci desaťtisíce stromov. Prvé akcie sa spájajú s považskobystrickou lesnou správou.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci vysadili 30 000 stromov: Odštartovali to považskobystrickí lesníci
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Dobrovoľníci v uplynulom období vysadili v rôznych kútoch Slovenska takmer 30 000 stromov. Do zlepšenia biodiverzity lesov sa zapojili v rámci projektu Milión stromov pre Slovensko. Informovala o tom hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová.

Náročná práca

Výsadbu realizovali dobrovoľníci na pôde viacerých odštepných závodov (OZ) Lesov SR. Udržateľnosť projektu je minimálne do času, kým nebude takýmto spôsobom vysadený miliónty strom. Myšlienka takto bude žiť kontinuálne niekoľko rokov, pripomenula Debnárová.

„Tento projekt nám ukázal, že skĺbiť predstavy dobrovoľníkov s realizáciou samotnej výsadby je niekedy ťažšie, ale sme radi, že sme verejnosti mohli ukázať, ako skutočne náročná je práca v lese a pre les," skonštatovala koordinátorka výsadieb Anna Sliacka.

Viac správ zo Slovenska

Prvým považskobystrický závod

Prvá dobrovoľnícka výsadba sa uskutočnila ešte začiatkom mája na pôde Odštepného závodu (OZ) Považská Bystrica nad obcou Petrovice. „Treba, aby sme s verejnosťou komunikovali aj takýmto spôsobom, nech si aj bežní ľudia vyskúšajú na vlastnej koži, aké to je, sadiť v rôznorodých podmienkach – napríklad na strmom svahu vo flyšovom pásme,“ povedal riaditeľ OZ Považská Bystrica Juraj Buzalka.

„Na lesnej správe Považská Bystrica Lesy SR zorganizovali aj druhú výsadbu," priblížila Debnárová.

Hlavnou myšlienkou projektu Milión stromov pre Slovensko je podpora biodiverzity, obnova lesov a zvyšovanie ekologickej stability lesa v spolupráci s verejnosťou. Partnermi projektu sú Lesy SR, občianske združenie Moje Slovensko a PEFC Slovensko.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM