Filip Chudý Rôzne Video

Kaplnka na Rozkvete dostáva novú strechu: Dokedy potrvajú opravy? VIDEO a FOTO

Jedna z považskobystrických dominánt utrpela požiarom veľkú ranu, ale pracuje sa na jej obnove. Strecha by mala byť onedlho hotová.

Zdroj: Dnes24.sk

Kaplnka sv. Heleny na považskobystrickom sídlisku Rozkvet prišla 21. augusta 2018 kvôli požiaru o strechu. Hasiči pri bilancovaní minulého roka dokonca informovali, že to bol požiar s najvyššou škodou v Trenčianskom kraji, keď tá bola vyčíslená na cca 150 000 €. Pár dní po požiari na stretnutí kompetentných na mestskom úrade padla informácia, že kaplnka by mala byť opätovne zastrešená najneskôr do konca novembra 2018. Lenže to sa nestihlo. K úplne novému zastrešeniu prichádza práve v týchto dňoch.

„Prekvapila nás silná zima, čím sa predĺžili práce. Všetko sme chceli mať prikryté už pred Vianocami, ale počasie bolo proti. Teraz však už práce pokračujú ďalej, keď sa prikrýva strecha, pričom pred nami je ešte veža, ktorú treba aj opraviť, aby sa to dalo do pôvodného stavu. Keď to bude hotové, prídu na rad omietky,“ povedal páter farnosti Považská Bystrica – Rozkvet Wieslaw Krzyszycha.

Keď všetko pôjde dobre, strecha by mala byť podľa jeho slov do 30. apríla hotová, pričom dúfa, že by to mohlo byť už aj do Veľkej noci. „Toto je pre nás teraz to najdôležitejšie, až od toho sa budú odvíjať ďalšie práce. Nedajú sa súčasne robiť dve veci,“ ozrejmil Krzyszycha s tým, že ide o medenú strechu, pričom na jej konštrukcii sa pracovalo ešte v závere minulého roka.

Zároveň bude šťastný, ak by sa ešte tento rok podarilo dokončiť opravu kaplnky. „Sen máme taký, že by sme ju radi otvorili na Helenské hodové slávnosti. Ale keď sa už niečo robí, treba to robiť poriadne, aby to slúžilo dlhé roky. A nie vždy to môže ísť tak rýchlo, ako by ste chceli. Na začiatku som si myslel, že to pôjde jednoduchšie, ale realita je iná. Bolo treba veľa sedení, konzultácií atď., aby to bolo naozaj dobre urobené,“ vysvetlil páter farnosti.

Ak by sa kaplnku podarilo otvoriť počas augustových Helenských hodových slávností, bolo by to symbolické, keďže práve na ich minulom ročníku naposledy slúžila verejnosti. Požiar vypukol na druhý deň po nich. Na opravy po ňom dohliada aj Krajský pamiatkový úrad v Trenčíne. „Bez nich sa to nedá robiť,“ dodal Krzyszycha.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Hneď je na ňu krajší pohľad: Kaplnka sv. Heleny získava po požiari novú strechu
19
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM