Filip Chudý Rôzne

Milan z Považskej má krásneho koníčka: Celá jeho zbierka sa nezmestí ani do kina, FOTO

Archív Považskobystričana Milana je skutočne unikátny. Tomu čo on, sa totiž nevenuje nikto iný.

Ilustračný obrázok k článku Milan z Považskej má krásneho koníčka: Celá jeho zbierka sa nezmestí ani do kina, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Pri príležitosti 70. výročia udelenia štatútu mesta prebieha v kine Mier do nedele výstava Milana Belása s názvom Knihy a informačné brožúry o Považskej Bystrici. Jej autor sa zaoberá históriou mesta Považská Bystrica, pričom má svoj vlastný zbierkový fond, ktorý napĺňa dlhé roky a momentálne má v ňom niekoľko tisíc kúskov s tematikou nášho mesta.

V minulosti už urobil niekoľko výstav v meste, keď na nich boli prezentované medaily, plakety, pohľadnice a pod., ale tematika kníh a brožúr ešte nebola vystavovaná, preto sa podľa vlastných slov rozhodol teraz pre ňu. „O každej knihe a brožúre by sa dalo rozprávať, ale celá výstava je spojená, aby ľudia videli, čo sa v našom meste vydalo, lebo nie všetko z minulosti bolo zlé,“ prezradil Belás.

Nikto iný to nerobí

Všetky vystavované predmety sú jeho, pričom sú ich desiatky, navyše sa mu všetko do výstavnej siene kina Mier ani nezmestilo, no druhú časť už podľa vlastných slov neplánuje vystavovať. „Robím veci, ktorými sa tu nikto nezaoberá a ani sa o to nestará,“ povedal k svojmu koníčku autor výstavy.

„Tá výstava je dobrá pre žiakov a študentov. Ak chcú napríklad písať diplomovú prácu, sočku a pod. Takto som už pomohol mnohým ľuďom, zvlášť mladým. Na výstave si môžu pozrieť, že z ktorej oblasti by niečo potrebovali, pretože je tam viacero smerov, sú tam brožúry zo športu, zdravotníctva, kultúry, proste z každého rožku trošku,“ informoval Belás.

Pomoc mladým

Výstava Milana Belása: Knihy a informačné brožúry o Považskej Bystrici
41
Galéria

Prípadní záujemcovia sa potom môžu podľa jeho slov obrátiť naňho alebo na knižnicu. „Výstava je robená pre mladých ľudí, ktorí by prípadne chceli niečo o vlastnom meste napísať, preto je aj orientovaná pre nižšie vekové skupiny, pre starých sú to už len spomienky,“ vyjadril sa Belás, ktorý takto ročne spolupracuje s desiatkami mladých ľudí.

Podľa neho sú deti zvedavé, o čom svedčí aj to, že túto výstavu chodia navštevovať skupinovo rôzne triedy z považskobys­trických škôl. „Všetko na výstave má súvislosť s mestom, či už materiál, resp. autori, ktorí tu pôsobia. Mnoho Považskobystričanov ani nevie, akí významní ľudia na svetovej úrovni odtiaľto pochádzajú,“ dodal Belás.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považská Bystrica oslavovala jubileum: Výber FOTO z trojdňovej akcie

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM