Filip Chudý Rôzne

Nemocnice sú v ťažkej situácii: Budú v Trenčianskom kraji celozávodné dovolenky?

V krajských nemocniciach je najväčším problémom infikovaný personál. Aká je v nich situácia a aké kroky sa navrhujú?

Ilustračný obrázok k článku Nemocnice sú v ťažkej situácii: Budú v Trenčianskom kraji celozávodné dovolenky?
6
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

V troch nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je momentálne hospitalizovaných osem pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Najväčším problémom nemocníc je infikovaný personál. Informoval o tom na piatkovom brífingu predseda TSK Jaroslav Baška.

Čísla z nemocníc

V Prievidzi je hospitalizovaných 60 pacientov s ochorením COVID-19, kapacita reprofilizovaných lôžok je 104. Obsadenosť covidových lôžok je 57 percent. V považskobys­trickej nemocnici je pre pacientov s ochorením COVID-19 k dispozícii 103 lôžok, pričom 89 je obsadených (86-percentná obsadenosť). Zo 40 covidových lôžok v nemocnici v Myjave je 27 obsadených (67-percentná obsadenosť).

„Väčším problémom, ako je kapacita lôžok, je personálne obsadenie nemocníc. V nemocnici v Bojniciach je pozitívnych 9,7 percenta zamestnancov, ktorí nemôžu vykonávať prácu. V Považskej Bystrici a v Myjave je to ešte viac, zdravotnícke profesie nemôže vykonávať zhodne po 13 percent zamestnancov,“ doplnil Baška.

Chcú celozávodné dovolenky

Odbremeniť preťažené nemocnice by podľa neho mohli okrem mimoriadnych opatrení aj celozávodné dovolenky vo veľkých podnikoch v kraji. Spolu s hygienikmi chce kraj vyzvať veľké podniky, aby dali celozávodné dovolenky, ktoré by mali trvať minimálne desať dní.

„Toto by naozaj pomohlo, pretože sme videli, že napríklad v okresoch Považská Bystrica a Púchov bolo šírenie koronavírusu spôsobené najmä prevádzkou veľkých firiem. Rovnako chceme odporučiť ministerstvu zdravotníctva zintenzívniť v kritických okresoch testovanie PCR testami,“ doplnil predseda TSK.

Mobilizácia

TSK tiež žiada políciu o zvýšené kontroly dodržiavania opatrení a žiada o pomoc voľný zdravotnícky personál so zabezpečením zdravotnej starostlivosti v nemocniciach.

Do systému hospodárskej mobilizácie tento týždeň zaradilo Ministerstvo zdravotníctva SR na žiadosť župy ďalšie dve nemocnice v kraji – v Handlovej a Novom Meste nad Váhom, s celkovou kapacitou 100 lôžok. „Odľahčiť by tak mali lôžka Fakultnej nemocnice v Trenčíne aj troch župných nemocníc v Bojniciach, Považskej Bystrici a Myjave. Pokyn na reprofilizáciu lôžok zatiaľ nedostala nemocnica v Bánovciach nad Bebravou, ktorú župa rovnako navrhla zaradiť do systému hospodárskej mobilizácie,“ oznámil TSK.

Opatrenia

V okresoch Trenčín, Považská Bystrica, Ilava, Nové Mesto nad Váhom, Púchov, Bánovce nad Bebravou a Myjava začnú od sobotného (19. 12.) rána platiť mimoriadne protipandemické opatrenia nad rámec celoslovenských.

„Apelujeme na všetkých obyvateľov Trenčianskeho kraja, aby boli zodpovední a dodržiavali všetky aktuálne platné opatrenia, vrátane nosenia rúška, dezinfekcie rúk, dodržiavania rozostupov a pravidelného vetrania v uzatvorených priestoroch,“ pripojila Trenčianska župa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Koronavírus v Trenčianskom kraji

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM