Filip Chudý Rôzne Video

Situácia okolo Orlovského mosta: Aký je plán a ako sa bude jazdiť v zime? VIDEO

Od leta prebieha rekonštrukcia Orlovského mosta a úseku cesty II/517. Pozrite si, aký je súčasný stav a čo sa má ešte robiť.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

V lete sa začala „Rekonštrukcia cesty č. II/517 Považská Bystrica – most Orlové – Domaniža – I. etapa,“ ktorú zastrešuje Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) a financované je to s pomocou eurofondov (spolufinancovanie kraja 5 %). Celková dĺžka trasy tohto rekonštruovaného úseku je 3,59 km v hodnote približne 3,8 milióna eur s DPH. „Ľavá časť Orlovského mosta sa kompletne vyasfaltovala. Zálievky, ktoré sa napájajú na cestu, sa budú robiť až budúci rok, keď budú na to obe časti mosta pripravené,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

Čo sa týka druhej časti Orlovského mosta, nazývaná aj stará, na nej najprv prebiehala demontáž v časti mosta nad Váhom a ešte prebieha demontáž v časti mosta nad železnicou. „Nanovo sa budú musieť vybetónovať tri časti, ktoré spájajú jednotlivé oblúky mosta. Navyše sa museli dorobiť aj niektoré oblúky, pretože niekde bolo viditeľné železo, čiže to sa musí zabetónovať,“ opísal práce trenčiansky župan.

Ten ďalej uviedol, že sa demontovalo až na základovú dosku, ktorá sa zosilní a zrovná železobetónom. „Počas zimy budú prebiehať ešte niektoré demolačné práce, ale asfaltovanie a pod. už nie, pretože sa s tým bude čakať na lepšie počasie. Počas zimy sa teda bude využívať na dopravu iba ľavá strana mosta v oboch smeroch,“ ozrejmil Baška s tým, že pribudne na moste nový chodník široký dva metre a bude tam aj nové verejné osvetlenie.

„Čo sa týka časového harmonogramu, stále sa ide podľa neho, pričom je naplánovaný na deväť mesiacov. V budúcom roku bude zhotoviteľ potrebovať podľa harmonogramu tri mesiace na jeho dokončenie, a to od marca – apríla do júna, aby sa spustil do prevádzky. Nástup do práce však bude závisieť od klimatických podmienok,“ vyjadril sa župan.

V rámci tejto rekonštrukcie sa zmodernizovalo už aj päť zo siedmich priechodov pre chodcov a dva z troch ostrovčekov na hlavnej križovatke. Ako sme však už informovali, na jeden z nich boli pripomienky. Asfaltovalo sa tiež na ceste II/517 v časti križovatky pred poštou (Ul. Slovenských partizánov). „O okružnej križovatke sa tam neuvažovalo,“ doplnil Baška s tým, že TSK zrekonštruuje svoju časť. Cesta I/61, ktorá tvorí dve ramená hlavnej križovatky (Sládkovičova a Štúrova ulica) pod kraj nepatrí.

Celá rekonštrukcia cesty II/517 bude mať aj ďalšie etapy. „Druhú etapu máme vysúťaženú, musia to však skontrolovať kompetentné orgány. Ak bude všetko v poriadku, na jar sa môže ísť robiť aj ďalší úsek cesty II/517. Išlo by sa z druhej strany, čiže od konca Domaniže, skoro až od Kardošovej Viesky. Bude to viac ako päťkilometrový úsek smerom na Považskú Bystricu,“ dodal predseda TSK.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Rekonštruckia Orlovského mosta v OBRAZOCH
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM