Rôzne

Veľká vďaka darcom krvi: NsP Považská potrebuje najvzácnejšiu tekutinu

Považskobystrická nemocnica poďakovala tým, ktorí sa aj v neľahkej dobe rozhodli darovať krv. Tú však potrebuje naďalej. Ako je to s odbermi?

Ilustračný obrázok k článku Veľká vďaka darcom krvi: NsP Považská potrebuje najvzácnejšiu tekutinu
Zdroj: TASR

Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica na svojej stránke poďakovala každému darcovi krvi, ktorí prišiel podarovať najvzácnejšiu tekutinu aj v tejto neľahkej dobe. „No krv budeme potrebovať aj naďalej,“ oznámili.

„Odbery krvi robíme utorok a piatok od 6.30 h do 9.00 h, okrem štátnych sviatkov,“ informovala považskobystric­ká NsP.

Vstup je povolený iba s ochranou dýchacích ciest. „Darcovia krvi prechádzajú filtrom, kde im je zmeraná teplota tela, pravdivo vyplnia a podpíšu checklist. Opatreniami vzniká pred oddelením rada, preto odporúčame ráno teplé oblečenie. Darcov registrujeme priebežne v poradí ako prichádzajú do 9.00 h,“ ozrejmili.

Darca nemôže darovať krv:

  • ak bol v zahraničí posledný mesiac ku dňu odberu
  • ak bol v styku s pacientom potvrdeným na COVID-19 alebo v karanténe
  • ak by mal príznaky respiračného ochorenia: suchý kašeľ, dýchavičnosť, zvýšenú teplotu, zimnicu, bolesť v krku, bolesti svalov, hnačku alebo zvracanie

Vzhľadom na karanténne opatrenia je darca povinný 14 dní po odbere krvi telefonicky na t. č. 0901 918 717 n­ahlásiť zmenu zdravotného stavu. „My však prosíme všetkých darcov, aby sa nám telefonicky ozvali 14 dní po odbere krvi, aj prípade, že zdravotný stav sa nezmenil,“ dodala nemocnica.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM