Filip Chudý Rôzne

Žiaci sa vracajú do lavíc: Prvé INFO, ako budú testovať na školách v Považskej

Už je to potvrdené, vybrané skupiny detí a mládeže môžu ísť opäť do školy. Takto sa bude testovať na stredných školách v Považskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci sa vracajú do lavíc: Prvé INFO, ako budú testovať na školách v Považskej
Zdroj: TASR/AP

Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy (MŠ), špeciálne školy a prvý stupeň základných škôl (ZŠ). Do škôl sa od tohto dátumu budú môcť vrátiť aj žiaci končiacich ročníkov stredných škôl (SŠ). Otvorené budú tiež základné umelecké školy na individuálnu výučbu, stredné zdravotnícke školy a ich internáty. Informoval o tom v stredu počas tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

Testovanie

Testovanie mladších žiakov nebude povinné, avšak otestovaný musí byť jeden z ich rodičov a učitelia. Stredoškoláci sa pri návrate do školských lavíc budú rovnako musieť preukázať negatívnym testom, platí to aj pre personál SŠ.

Podľa Gröhlinga nebude podmienkou, aby k pretestovaniu rodičov došlo ešte pred pondelkovým otvorením škôl, lehota sa môže predĺžiť podľa možností samotných zriaďovateľov a škôl, minister o tom bude ešte hovoriť aj so samosprávnymi združeniami.

SŠ v Považskej Bystrici

Na návrat detí do škôl sa už v predstihu začal pripravovať Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ktorý je zriaďovateľom všetkých SŠ v Považskej Bystrici s výnimkou súkromných. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Považskej Bystrici už v januári vydal rozhodnutie, ktorým povoľuje Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) Považská Bystrica prevádzkovať štyri mobilné odberové miesta (MOM) na miestnych SŠ.

Konkrétne na SZŠ v priestore chodba/vestibul, na gymnáziu v telocvični, na SOŠ strojníckej v telocvični a na SOŠ tiež v telocvični.

„MOM zriadené pri SZŠ boli vytvorené v súlade s manuálom ministerstva školstva ,Návrat do škôl 2021ʻ za účelom zabezpečenia antigénového testovania žiakov a ich zákonných zástupcov a zamestnancov škôl. Ich činnosť bude spustená až pred nástupom žiakov do škôl,“ ozrejmil Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

Koho otestujú?

Ako ďalej uviedol, tieto MOM budú pred nástupom žiakov do škôl zabezpečovať antigénové testovanie vlastných žiakov a ich zákonných zástupcov a zamestnancov škôl, ale aj žiakov a zákonných zástupcov a zamestnancov ďalších stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. V považskobys­trickom prípade je to teda ešte priemyslovka a obchodná akadémia.

Ak MOM pri župných stredných školách budú mať voľné kapacity, na základe zmluvy so školou spadajúcou pod iného zriaďovateľa môžu otestovať aj jej žiakov. „V zmluve sa dohodnú presné podmienky. Objednávateľ cez formulár MŠVVaŠ SR objedná potrebný počet testov, tie následne odovzdá MOM. Po testovaní mu MOM vyfakturuje 5 eur za každého otestovaného. Týka sa to iba testovania študentov, zamestnancov a zákonných zástupcov žiakov škôl pred nástupom do škôl a školských zariadení,“ vysvetlil Plánek.

Škôlky a ZŠ

Mesto Považská Bystrica je zriaďovateľom základných a materských škôl. K návratu detí do škôl v stredu 3. februára na svojej stránke uviedlo, že v prípade záujmu o testovanie máte v Považskej Bystrici možnosť využiť už zabehnuté odberové miesta, ktoré sú na známych miestach v centre, na Rozkvete, pri dome kultúry alebo pri športovej hale.

„V týchto chvíľach zároveň pripravujeme možnosť otestovať sa aj počas nadchádzajúceho víkendu,“ doplnili zatiaľ bez konkretizovania presných údajov.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM