Rôzne Video

Obecné múzeum v Tužine skrýva poklady: Ponúka pohľad na dávny život, VIDEO

V tužinskom obecnom múzeu je verná replika kostola sv. Jakuba. Čo tvorí jeho expozíciu?

Zdroj: TASR/Gabriela Stoklasová

Maľovaná mapa z histórie obce i s menami niekdajších obyvateľov víta pri vstupe návštevníkov obecného múzea v Tužine (okres Prievidza). Otvorili ho pred dvoma rokmi a ponúka pohľad na dávny život v nemeckej obci, ktorá bola známa remeslami i zlatokopectvom. Jedným z exponátov je i verná kópia miestneho kostola sv. Jakuba, modelu nechýba interiér či maľby.

Dom v nemeckom štýle

Múzeum sídli v pôvodnom dome v nemeckom štýle, ktorý postavili v roku 1905. Expozíciu tvoria svojpomocne zrekonštruované inštalované predmety najmä zo zbierky Kornélie Richterovej a ďalších obyvateľov obce. „Som rodáčka z Tužiny, naši rodičia tu bývali, ich rodičia taktiež,“ priblížila Richterová. Tužinčanka je i členkou miestneho karpatsko-nemeckého spolku, ktorý vznikol ešte v roku 1992.

Expozíciu múzea tvoria predmety života z minulosti, truhlice, skrine, ale i tkáčsky stav, náradie na prácu na statku, či historické dokumenty. „Nájdu tu veci zo života z minulosti, nielen Nemcov, ale i Slovákov. Ľudia sa museli o svoje živobytie starať, väčšina žila z poľnohospodár­stva, stavbárčiny,“ spomenula Richterová.

Vzácna soška

Nájsť jeden exponát, ktorý Tužinčanka podľa svojich slov najviac cení, nevie. „Cením si asi všetko. Jedna pani nám venovala sošku strážcu posledného mlynára, ochrancu mlynárov. Tá je veľmi vzácna, nie je celkom kompletná, ale je zrenovovaná,“ ozrejmila.

V múzeu nájdu návštevníci podľa Richterovej i oblečenie na oslavy, sviatky či svadby, na ktoré nosili ľudia kedysi kroje. „Šatstvo sa tak nemenilo ako teraz, bola s ním veľká práca. Šaty sa nedávali na vešiaky, lebo to bola kvalitná látka. Keď sa prišlo z kostola, vyprášilo sa, vyvetralo a pekne sa ukladalo do truhlíc, nemuselo sa ani žehliť,“ dodala.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to v obci vyzerá.

OBRAZOM: Zaujímavosti z obce Tužina
19
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM