Rôzne

Prečo počasie potrápilo hlavne hornú Nitru? Meteorológovia vysvetlili dôvod

Meteorológovia o povodňovej aktivite v Handlovej a Prievidzi na Handlovke a v Novákoch na Lehotskom potoku.

Ilustračný obrázok k článku Prečo počasie potrápilo hlavne hornú Nitru? Meteorológovia vysvetlili dôvod
4
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Výdatné dažďové zrážky počas noci spôsobili vzostupy vodných hladín. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Meteorológovia tvrdia, že postupujúca tlaková níž priniesla vysoké úhrny zrážok, ktoré boli vďaka silnému prúdeniu z južných smerov viazané najmä na južné návetria pohorí.

Preto nočné úhrny zrážok boli najvyššie najmä v severnej časti Banskobystrického kraja a na hornej Nitre, za posledných 24 hodín ojedinele aj viac ako 60 milimetrov.

Keďže väčšina zrážok v nižších polohách spadla v kvapalnej forme, vodné toky začali vo večerných a nočných hodinách prudko stúpať. A to najmä v povodiach, ktoré sú lokalizované v spomínaných náveterných oblastiach. „Výrazné vzostupy s dosiahnutím a prekročením stupňa povodňovej aktivity sme zaznamenali na tokoch v povodí hornej Nitry, ale aj stredného Váhu. Tretí stupeň povodňovej aktivity bol počas noci dosiahnutý a prekročený v Handlovej a Prievidzi na Handlovke a v Novákoch na Lehotskom potoku,“ poznamenal SHMÚ.

„Zrážky už ustali, preto by vodné hladiny na tokoch nemali ďalej stúpať. Podľa predpokladaného vývoja počasia očakávame v horných úsekoch tokov poklesy po kulmináciách, v stredných a dolných úsekoch tokov ešte vzostup z dotekania, na Dunaji a Morave ustálenosť vodných hladín,“ doplnili meteorológovia. Opätovné vzostupy očakávajú v stredu (30. 12.) nadránom po nočných zrážkach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM