Rôzne

Prievidzské školy pekne prijali utečencov: Pre ukrajinských škôlkarov vytvoria triedu

Materské školy v Prievidzi sú naplnené na 100 percent, preto pripravuje triedu v ZŠ na ulici P. J. Šafárika, kde škôlkarov umiestnia.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzské školy pekne prijali utečencov: Pre ukrajinských škôlkarov vytvoria triedu
Zdroj: TASR/František Iván

Natália ušla pred viac ako dvoma týždňami z bombardovaného ukrajinského Charkova, útočisko našla v Prievidzi. Jej osemročná dcéra Máša je jedným zo štyroch detí, ktoré sa začali vzdelávať v Základnej škole s Materskou školou (ZŠ s MŠ) na ulici P. Dobšinského. Pre škôlkarov z Ukrajiny zase vytvorí samospráva samostatnú triedu.

Kapacity v školách

V prievidzských školách je v súčasnosti 19 detí z Ukrajiny. Mesto má k dispozícii dostatočné kapacity, môže tak prijať ďalšie.

Materské školy sú však naplnené na 100 percent, preto pripravuje triedu v ZŠ na ulici P. J. Šafárika, kde škôlkarov umiestni. Začať fungovať by mala v nasledujúcich dňoch, dodala vedúca odboru školstva a starostlivosti o občana mestského úradu v Prievidzi Beáta Révayová.

Našli kamarátov

Natália prišla do Prievidze spolu s ďalšími mamami, bývajú u mladého Ukrajinca, ktorý v Bojniciach pracuje už dlhšie ako kuchár. „Mášu som dala do školy, aby sa rýchlejšie adaptovala na Slovensku a na slovenské deti. Učitelia i deti ju prijali veľmi dobre, neočakávali sme to," povedala vo štvrtok Natália.

Viac správ zo Slovenska

Z Charkova prišla i Svetlana so svojou šesťročnou dcérou Aňou, v Prievidzi sú od 8. marca. „Aňa si tu našla i kamarátov, v lavici sedí s vnukom pani riaditeľky, veľmi rád jej o všetkom rozpráva," priblížila Svetlana.

Zdravotná dokumentácia

Tieto mamy nemali problém s vybavením potvrdenia u lekára pre svoje deti, ďalším však podľa Svetlany komplikuje situáciu, že nie všetky polikliniky na Ukrajine sú v prevádzke a nemôžu sa tak dostať k zdravotnej dokumentácii svojich detí.

Ukrajinské deti chodia do prvej, druhej, štvrtej a deviatej triedy. „Deti sa začlenili veľmi dobre, ich mamy sú veľmi komunikatívne. My, čo sme staršia generácia, vieme trochu po rusky, snažíme sa s nimi tak po rusky, ukrajinsky a anglicky komunikovať," spomenula riaditeľka školy Jana Polakovičová.

Správy z hornej Nitry

Viac po slovensky

Škola podľa nej zaradila deti do ročníkov, do ktorých patria, keďže sa tak naučia viac po slovensky od svojich rovesníkov. „Pani učiteľky tiež dostali inštrukcie, ako ich majú slovenský jazyk učiť. Deti dostali tabuľky s ukrajinskou azbukou a súčasne so slovenskými písmenami, tiež predpisový zošit, aby sa mohli učiť aj doma, keďže o to majú veľký záujem," priblížila.

Už štyri roky navštevuje školu na Dobšinského ulici i Iľja. „Jeho sestra je zase na prvom stupni. Cez prestávky chodí za ukrajinskými deťmi, pýta sa ich, či niečo potrebujú preložiť, či všetkému rozumejú. Ale napodiv rozumejú. Aj jedna mamička hneď na druhý deň povedala, že jej chlapec komunikuje, ako keby bol Slovák," ozrejmila Polakovičová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM