Rôzne

Už nemusíte chodiť inde: Bojnická nemocnica s moderným urologickým prístrojom, FOTO

Má to byť bezbolestné. Urologické oddelenie nemocnice v Bojniciach má laser na liečbu močových kameňov.

Ilustračný obrázok k článku Už nemusíte chodiť inde: Bojnická nemocnica s moderným urologickým prístrojom, FOTO
Zdroj: NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach

Komplexné aktívne odstránenie močových kameňov pomocou laseru po novom zabezpečuje Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Zdravotnícke zariadenie tak nemusí odosielať pacientov na vyššie pracoviská a lieči ich priamo na tamojšom urologickom oddelení. Informovala z referátu marketingu a recepcie nemocnice Adriana Mäsiarová.

Moderná medicína

„Nový holmiový YAG laser patrí medzi najmodernejšie lasery v súčasnosti. Laserové technológie sa v modernej medicíne využívajú oveľa častejšie, nakoľko sú pre pacienta bezpečnejšie. Uplatňujú sa pri plánovaných aj akútnych zákrokoch," načrtla Mäsiarová.

Najčastejšie pacient podľa nej prichádza do zariadenia s obličkovou kolikou a prítomnosť kameňov v močových cestách je vo väčšine prípadov sprevádzaná bolesťou.

Mohlo by vás zaujímať

Bezbolestné

„Pulzný holmiový YAG laser s výkonom 30 wattov používame na rozbíjanie močových kameňov, a to v kombinácii s flexibilným alebo rigídnym ureterorenoskopom či nefroskopom. Rôzne režimy prístroja našim urológom umožňujú kompletne odstrániť všetky druhy močových kameňov, nachádzajúcich sa kdekoľvek v močovom systéme," priblížil primár urologického oddelenia Peter Čech.

Lekári podľa neho využívajú miniinvazívnu metódu, ktorá je pre pacienta šetrnejšia a, samozrejme, bezbolestná. „S tým súvisí aj skorý odchod pacienta do domáceho liečenia," doplnil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzerá.

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM