Rôzne

V Prievidzi vytvorili priestor ukrajinským škôlkarom: Macháčková hovorí už i o druhej triede

Do mesta prišlo viacero ukrajinských rodín s deťmi, ktorým vytvárajú podmienky. Novovytvorenú triedu navštevuje už 17 škôlkarov.

Ilustračný obrázok k článku V Prievidzi vytvorili priestor ukrajinským škôlkarom: Macháčková hovorí už i o druhej triede
Zdroj: TASR

Novovytvorenú triedu na Základnej škole P. J. Šafárika už navštevuje 17 škôlkarov z Ukrajiny. Mesto ju otvorilo začiatkom tohto týždňa. O deti sa starajú dve učiteľky a dve ukrajinské asistentky, ktoré ušli pred vojnou.

Viac správ zo Slovenska

Socializácia

„Do mesta prišlo viacero ukrajinských rodín s pomerne veľa deťmi. Tie žijú v izolácii, je preto veľmi dôležité dostať ich do kolektívov, aby sa socializovali. Jednak medzi sebou, ale postupne i so slovenskými deťmi," načrtla primátorka Katarína Macháčková.

Mesto má totiž podľa nej zámer robiť spoločné aktivity v centre voľného času, kde sa budú ukrajinské deti stretávať s tými slovenskými a mohli byť integrované do výchovno-vzdelávacieho procesu. „Veľmi dôležité je to u predškolákov, ktorí by mali tento kalendárny rok nastúpiť do prvého ročníka. Od 4. apríla sme preto vytvorili jednu triedu s kapacitou 20 detí," priblížila.

Správy z hornej Nitry

Druhá trieda

Samospráva prijala i nových zamestnancov. „Prijali sme dve učiteľky slovenskej národnosti a sú tam dve asistentky ukrajinskej národnosti, čo tiež pomôže integrácii detí," doplnila primátorka.

Triedu vytvorilo mesto na ZŠ P. J. Šafárika, kde malo voľné priestorové kapacity. Zariadilo ju nábytkom z ostatných materských škôl (MŠ). Novú triedu legislatívne zabezpečuje MŠ na Ulici J. Matušku. Deti pred nástupom absolvovali i lekársku prehliadku.

„V meste uvažujeme nad tým, že by sme na ZŠ vytvorili aj druhú triedu, keďže okolité obce nemusia mať kapacitu na prijatie týchto detí, prípadne by sa tam deti cítili osamotené. Sme pripravení pomáhať i v širšom rozmere v rámci nášho okresu," deklarovala Macháčková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM