Filip Chudý Rôzne

Opatrenia v Trenčianskom kraji: Koľko ľudí je v karanténe?

Štáb pre krízové situácie Trenčianskeho samosprávneho kraja zasadal v rozšírenom zložení a rozoberal aj tieto veci…

Ilustračný obrázok k článku Opatrenia v Trenčianskom kraji: Koľko ľudí je v karanténe?
Zdroj: TASR

V Trenčianskom kraji bolo zaznamenaných 30 pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19. Šesť z okresu Trenčín, šesť z okresu Považská Bystrica, päť z okresu Nové Mesto nad Váhom, päť z okresu Ilava, päť z okresu Partizánske, dva z okresu Prievidza a jeden z okresu Bánovce nad Bebravou.

„Podľa informácií Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne je v Trenčianskom kraji v karanténe 2 300 ľudí,“ informoval o tom na svojej stránke Trenčiansky samosprávny kraj.

Dostatočná kapacita

Už funguje testovanie na koronavírus v Trenčíne, keď na RÚVZ v Trenčíne bolo zriadené štvrté štátne zariadenie určené na laboratórne testovanie. „Dvadsaťštyri­hodinová prevádzka trenčianskeho laboratória je trojzmenná. Prvé dva dni budú vyšetrovať dvadsať až tridsať vzoriek denne, neskôr až 100 testov. Do fungovania laboratória budú zatiaľ zapojení štyria základní a asi dvadsať ďalších pracovníkov,“ uviedla regionálny hygienička Ľudmila Bučková s tým, že vyšetrenie jednej vzorky trvá približne šesť hodín.

V rámci kraja aktuálne fungujú dva odberné tímy, z toho jeden na hornej Nitre, ďalší zas v Považskej Bystrici. Obsadenosť lôžok nemocníc v Trenčianskom kraji sa aktuálne pohybuje okolo 30% (v nemocnici v Ilave je to okolo 50%). „Čiže je tam dostatočná kapacita na to, ak by sa zdravotná situácia v Trenčianskom kraji zhoršila,” doplnil trenčiansky župan Jaroslav Baška.

V prípade potreby

TSK tiež rozhodol, že v rámci kraja vyčlení neupotrebiteľný majetok, ktorý bude možné zo strany Ministerstva vnútra SR či jednotlivých samospráv v prípade potreby využiť ako karanténne miesto. Ide o tri objekty s kapacitou 157 lôžok:

  • školský internát bývalej SOŠ sklárskej v Lednických Rovniach (54 lôžok, nutné dovybaviť nábytkom a posteľami),
  • bývalý internát SOŠ v Handlovej (30 lôžok),
  • internát SOŠ obchodu a služieb na Piešťanskej ulici v Novom Meste nad Váhom (73 lôžok).

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM