Samospráva

Prídu dve tučné pôžičky od štátu: Čo s nimi plánujú robiť?

Trenčianska župa využije dva štátne úvery na kompenzácie daňových výpadkov a infraštruktúru.

Ilustračný obrázok k článku Prídu dve tučné pôžičky od štátu: Čo s nimi plánujú robiť?
Zdroj: TASR/DPA

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) si zoberie od štátu dve bezúročné pôžičky vo výške viac ako 25,5 milióna eur. Na zasadnutí Zastupiteľstva TSK o tom rozhodli krajskí poslanci.

Využili ponuku

Ako informoval predseda TSK Jaroslav Baška, bezúročná vládna pôžička 5,52 milióna eur má vykryť daňové výpadky z príjmov fyzických osôb. Kraj musí peniaze vyčerpať do konca tohto roka na výkon samosprávnych pôsobností. Pôžičku bude TSK splácať v ročných splátkach, prvú musí uhradiť v roku 2024.

„Zastupiteľstvo TSK využilo ponuku vlády SR a rozhodlo o prijatí úveru na investovanie do opráv ciest druhej a tretej triedy, na rekonštrukcie kultúrnych a sociálnych zariadení, ale aj na investície do vzdelávania, športu, regionálneho rozvoja, zdravotníctva, kultúry a cestovného ruchu,“ informoval Baška.

Zadlženosť župy

Ako dodal, úver vo výške 20 miliónov eur chce kraj na infraštruktúrne projekty použiť v rokoch 2021 – 2022, splácanie úveru bude rozdelené rovnomerne v nasledujúcich desiatich rokoch. O využití financií budú podľa neho rozhodovať krajskí poslanci v súlade s aktuálnym zásobníkom projektov, zastupiteľstvo ho každoročne aktualizuje.

„Oba úvery zvýšia celkovú zadlženosť Trenčianskeho samosprávneho kraja na úroveň 41 percent. Zákon hovorí, že ak sa zadlženosť blíži k 50 percentám, je potrebné obmedzovať niektoré výdavky, maximálna zadlženosť je 60 percent. Takže TSK má pomerne veľkú rezervu, aby si v budúcnosti mohol zobrať ďalšie úvery,“ zdôraznil predseda TSK.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM