Samospráva

Zmena po 18 rokoch: Trenčianska župa bude mať nového hlavného kontrolóra

Poslanci v tajnom hlasovaní rozhodli. Trenčiansky samosprávny kraj bude mať po dlhej dobe nového hlavného kontrolóra.

Ilustračný obrázok k článku Zmena po 18 rokoch: Trenčianska župa bude mať nového hlavného kontrolóra
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Novým hlavným kontrolórom Trenčianskeho samosprávneho kraja bude 56-ročný Pavol Zigo. Rozhodli o tom poslanci Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Zigo vo funkcii vystrieda Richarda Horvátha, ktorý bol hlavným kontrolórom TSK od roku 2003.

Jediný

Pavol Zigo je rodák z Trenčianskych Teplíc, momentálne žije v Hornej Strede. Je absolventom Prevádzkovo-ekonomickej fakulty Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre. Od roku 1999 pracoval na Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ) SR, od roku 2007 doteraz bol riaditeľom expozitúry NKÚ v Trenčíne.

Voľbu hlavného kontrolóra vyhlásilo Zastupiteľstvo TSK v júni tohto roka. Zastupiteľstvo súčasne zriadilo komisiu na posúdenie náležitostí prihlášok kandidátov na funkciu hlavného kontrolóra. Podľa predsedu komisie, poslanca Jána Bielika, Zigo bol jediným kandidátom, ktorý sa do výberu prihlásil a splnil podmienky účasti na voľbe hlavného kontrolóra.

Hlasovanie

Prechod z funkcie štátneho kontrolóra na post kontrolóra v samospráve podľa neho nie je zostupom o stupienok nižšie. „Funkcia hlavného kontrolóra samosprávneho kraja je pre mňa výzvou, nechcem búrať niečo, čo funguje,“ skonštatoval Zigo s tým, že chce nadviazať na prácu svojho predchodcu.

Za zvolenie Ziga do funkcie hlavného kontrolóra TSK hlasovalo v tajnej voľbe 36 poslancov. Funkcie na nasledovných šesť rokov sa Zigo ujme deň po skončení sa funkčného obdobia súčasného hlavného kontrolóra Richarda Horvátha, ktorému sa funkčné obdobie skončí 30. októbra.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM