Správy Komunálne voľby

Primátorské voľby v Nemšovej: O ich zákonnosti bude rozhodovať Ústavný súd

Sťažnosť na Ústavný súd podal prostredníctvom svojho právneho zástupcu doterajší primátor mesta František Bagin. V komunálnych voľbách získal o dva hlasy menej, ako jeho nástupca.

Ilustračný obrázok k článku Primátorské voľby v Nemšovej: O ich zákonnosti bude rozhodovať Ústavný súd
Zdroj: TASR

Zákonnosť komunálnych volieb v meste Nemšová v okrese Trenčín bude riešiť Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky. ÚS prijal na ďalšie konanie sťažnosť doterajšieho primátora Františka Bagina, ktorý prostredníctvom svojho právneho zástupcu namietal neústavnosť a nezákonnosť volieb primátora.

Rozdiel dvoch hlasov

Víťazom primátorských volieb v Nemšovej sa stal nezávislý kandidát Miloš Mojto, ktorý získal 1143 hlasov, doterajší primátor František Bagin získal o dva hlasy menej. „Rozdiel dvoch hlasov ma zarazil, a keďže mám pochybnosť, podal som sťažnosť na Ústavný súd na preverenie volieb. Momentálne čakáme, aká nám príde odpoveď. Neviem odpovedať na otázku, čo bude ďalej, či budú nové voľby, alebo prepočítanie hlasov, alebo niečo iné. Čakám na rozhodnutie Ústavného súdu,“ povedal Bagin.

Dôvodom sťažnosti na nezákonnosť volieb je podľa podania na ÚS skutočnosť, že o post primátora Nemšovej sa uchádzal aj kandidát, ktorý bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, ktorý v čase podania nebol zahladený, čo neuviedol vo vyhlásení pri podaní kandidatúry na primátora. Podľa podania bola preto jeho kandidatúra nezákonná. Kandidát získal v primátorských voľbách 152 platných hlasov, ak by nekandidoval, mohol byť výsledok primátorských volieb odlišný. Takmer 30 hlasovacích lístkov odovzdaných vo voľbách primátora bolo v Nemšovej neplatných.

Čo na to súčasný primátor

Ako povedal Mojto, dôvody Baginovej sťažnosti nie sú relevantné a on ich odmieta. Primátor podľa neho o skutočnosti, že kandidát bol právoplatne odsúdený vedel a po zverejnení kandidatúry to neohlásil mestskej volebnej komisii. „Nesúhlasím ani s prepočítaním hlasov, pretože všetci 35 členovia okrskových a mestskej komisie podpísali zápisnice a nevzniesli námietku. Takže by dal Ústavný súd za pravdu jednej pochybnosti pred 35 podpismi. Okrem toho bol nominantom strany, ktorá mala v komisiách svojich zástupcov. Ani z nich nevzniesol nikto námietku,“ zdôraznil Mojto.

Združenie miest a obcí Slovenska to vidí dvojako

Podľa hovorcu Združenia miest a obcí Slovenska Michala Kaliňáka môže byť štruktúra podnetov na ÚS dvojaká. Buď ide o podnety, ktoré sú vecne vyargumentované a podložené konkrétnymi paragrafmi. Druhá skupina podnetov môže byť sprevádzaná buď osobným sklamaním, alebo pocitmi neúspešných kandidátov, ktorí sa buď pokúšajú vyrovnať s volebnou porážkou, alebo aj zvrátiť výsledok komunálnych volieb, ktorý je pre nich nepriaznivý.

„V takomto prípade musí byť samospráva obozretná. Už samotný fakt, že ÚS prijal takúto sťažnosť a bude o nej rozhodovať, môže vniesť do rozhodovania orgánov samosprávy určitú dávku neistoty. Preto musí byť mimoriadne opatrná až do chvíle, kedy ÚS definitívne nerozhodne,“ pripomenul Kaliňák.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM