Rôzne

Richard Rybníček kritizoval pred parlamentom: K čomu vyzýva ministerku Kolíkovú?

Koaličná rada sa podľa primátora Trenčína vraj dohodla, že súdnu mapu pretlačí za každú cenu. Rozhodnúť sa má čoskoro.

Ilustračný obrázok k článku Richard Rybníček kritizoval pred parlamentom: K čomu vyzýva ministerku Kolíkovú?
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj , TASR/Jaroslav Novák

Trenčiansky primátor Richard Rybníček volá po zachovaní Krajského súdu (KS) v Žiline. V utorok to uviedol pred budovou Národnej rady (NR) SR. Tvrdí, že najnovší návrh súdnej mapy počíta so zachovaním troch z ôsmich krajských súdov – v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Poslanec parlamentu a šéf klubu OĽANO Michal Šipoš hovorí o hľadaní kompromisu, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková má prísť rokovať na poslanecký klub.

Za každú cenu

„Ráno sme sa dozvedeli, že existuje pozmeňujúci návrh, o ktorom majú tento týždeň hlasovať poslanci. Týka sa zmeny v súdnej mape. Ukazuje sa, že sa koaličná rada dohodla, že za každú cenu súdnu mapu pretlačí," podotkol primátor Trenčína.

Kritizuje, že má návrh počítať okrem zrušenia trenčianskeho krajského súdu aj so zrušením Krajského súdu v Žiline.

Ministerku vyzýva, aby žilinský krajský súd ponechala. „Aby neboli tri krajské súdy, ale aby boli štyri krajské súdy. Aby sa k tým trom pridala ešte aj Žilina, ktorá by obhospodarovala celú Oravu, celé severné a stredné Považie,“ dodal Rybníček.

Viac správ zo Slovenska

Reformy bolia

Cieľom koalície je podľa Šipoša naplnenie míľnika v pláne obnovy. „Preto sa snažíme do poslednej chvíle hľadať kompromis s pani ministerkou tak, aby to mohlo prejsť v parlamente. Aj keď nebudú všetci šťastní a nadšení, reformy bolia," argumentuje poslanec. Súdy by mali byť podľa neho rozmiestnené čo najproporčnejšie.

Z reformného balíka ministerky spravodlivosti Kolíkovej prešiel do druhého čítania len návrh týkajúci sa nových sídel a obvodov okresných súdov. Koalícia mala rokovať o kompromisnom pozmeňujúcom návrhu. Podľa programu aktuálnej schôdze NR SR by sa mali poslanci Kolíkovej návrhu venovať v piatok (25. 3.).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM