Rôzne

Rozhodnuté: V Trenčíne skončí bezplatné parkovanie

V Trenčíne sa po dvoch mesiacoch skončí bezplatné parkovanie. Od ktorého dátumu a na čo vyzýva primátor?

Ilustračný obrázok k článku Rozhodnuté: V Trenčíne skončí bezplatné parkovanie
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Takmer po dvoch mesiacoch sa bude v Trenčíne opäť platiť za parkovanie. Rozhodli o tom v stredu na mimoriadnom zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva. K regulovanému parkovaniu sa mesto vráti od 22. mája.

Ústretový krok

Ako informoval primátor Trenčína Richard Rybníček, regulované parkovanie radnica dočasne pozastavila od 24. marca v súvislosti s opatreniami, ktoré vyvolala pandémia nového koronavírusu. Nešlo o hygienické opatrenie, ale o ústretový krok mesta. Občania, ktorí pomáhali svojim príbuzným a známym s nákupmi, mohli parkovať aj v tých častiach Trenčína, kde nemali vybavenú parkovaciu kartu. Nemuseli platiť jednorazové parkovné. Bezplatné parkovanie využívali aj tí, ktorí bežne jazdia do práce hromadnou dopravou, no pre nový koronavírus uprednostnili dopravu vlastným vozidlom.

„Rozhodnutie dočasne zrušiť regulované parkovanie bolo podľa nás zmysluplné a veríme, že ľuďom na začiatku opatrení pomohlo. Momentálne je situácia taká, že niektorí občania toto rozhodnutie využívajú v neúnosnej miere. Od 22. mája bude v regulovaných pásmach parkovanie opäť spoplatnené a na uliciach bude poriadok,“ skonštatoval Rybníček s tým, že vývoj epidemiologickej situácie sa zlepšuje a štát postupne uvoľňuje opatrenia.

Radšej bez áut

Ako dodal, autobusy mestskej hromadnej dopravy prešli z víkendového na prázdninový režim a zároveň prichádza letné obdobie a s ním väčšia možnosť pre alternatívne druhy dopravy, napríklad bicykle, kolobežky. „Preto aj vyzývam Trenčanov, aby, ak je to možné, prednostne využívali tieto bezpečnejšie a zdraviu prospešné možnosti, ako sa pohybovať po meste. V Trenčíne máme dostatok cyklostojísk a aj vylepšenú cyklistickú infraštruktúru,“ doplnil primátor.

Obdobie bezplatného parkovania sa podľa neho skončí 21. mája 2020, trvať bude 59 dní. O toto obdobie sa predĺži platnosť parkovacích kariet. Karty, ktorým pôvodná platnosť končí po 21. máji, budú platiť o 59 dní dlhšie. Parkovacím kartám do pásma J a H (rozšírené časti sídliska Sihoť), ktoré mali platiť od 15. apríla, sa zmení začiatok platnosti k 23. septembru, kedy sa začne regulácia parkovania na sídlisku Juh a Sihoť III, IV. Ak držitelia kariet nechcú dovtedy čakať, môžu požiadať o zrušenie karty a vrátenie peňazí. V septembri si však kartu budú musieť vybaviť znova.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM