Rôzne Správy Video

Rozvoju Trenčianskej Turnej pomáhajú eurofondy: Atmosféra obce na FOTKÁCH a VIDEU

Cieľom starostu Trenčianskej Turnej je aj vybudovanie domu smútku na miestnom cintoríne. Čítajte viac, čo všetko tam ešte plánujú zrekonštruovať a vybudovať.

Zdroj: Dnes24.sk

Obec Trenčianska Turná je s viac ako 3400 obyvateľmi jednou z najväčších obcí Trenčianskeho okresu. Blízkosť krajského mesta Trenčín z nej urobil atraktívne miesto na život. Stúpajúcemu počtu obyvateľov zodpovedá aj adekvátna infraštruktúra a pestrá sieť služieb.

Podľa starostu Petra Mikulu bola obec plynofikovaná ešte začiatkom 90. rokov minulého storočia, kanalizáciu s podporou Európskej únie dobudovali pred piatimi rokmi.

„Z eurofondov sa nám podarilo zrekonštruovať základnú školu, centrálnu obecnú zónu, vybudovali sme zberný dvor, opravili sme kultúrny dom, kde sídli aj obecný úrad, rozšírili sme kapacitu materskej školy až na 126 miest. Podarilo sa nám vybudovať cestu smerom k lesu, ktorú využíva aj poľnohospodárske družstvo, vynachváliť si ju však nevedia ani ostatní obyvatelia obce. Pred rokom sa nám podarilo s podporou eurofondov postaviť aj viac ako polkilometrovú cyklotrasu,“ priblížil starosta.

Z obecného rozpočtu podľa neho dokončujú priemyselný park, financovali ho z predaja pozemkov. V priemyselnom parku sú čerpacia stanica, firma predávajúca poľnohospodársku techniku, školiace stredisko pre letecký priemysel, spoločnosť zaoberajúca sa automatizáciou priemyslu, ale i športová hala.

„Momentálne sa spracováva dokumentácia na výstavbu zdravotníckeho zariadenia pre pacientov s mozgovými príhodami, srdcovými infarktmi a podobne. Trenčiansky kraj nemá takéto zariadenie a pacienti sa musia prevážať buď do Nitry, alebo do Martina. Zariadenie by malo slúžiť pre spádovú oblasť celého Trenčianskeho kraja,“ doplnil Mikula.

V obci je iba jediná predajňa potravín. Dôvod je podľa starostu jednoduchý, len pár metrov od obce na periférii krajského mesta sú veľké obchodné centra, ktoré sú pre obyvateľov Trenčianskej Turnej bližšie ako pre Trenčanov. I keď v minulosti v obci pôsobilo niekoľko menších predajní potravín, konkurencia supermarketov ich zlikvidovala.

Najväčšími zamestnávateľmi v obci sú škola, poľnohospodárske družstvo, mlyn a väčšie firmy, pôsobiace v priemyselnom parku. V obci majú lekárov pre deti i dospelých, dvoch zubárov, očnú a internú ambulanciu, diabetológa, endokrinológa, lekáreň, obecné zariadenie pre seniorov s kapacitou 20 ľudí a veterinára.O spo­ločenskú nadstavbu sa starajú štyri reštaurácie, kde sa aj varí, klasická dedinská krčma, možnosť ubytovania poskytuje penzión pri futbalovom štadióne.

Športovo vyžiť sa môžu Turňania v športovom areáli s dvomi tenisovými kurtmi, prípadne na multifunkčnom ihrisku. Zo záujmových organizácií sú aktívni najmä Červený kríž, únia žien, zdravotne postihnutí, chovatelia poštových holubov, včelári či dobrovoľní hasiči. Futbalový oddiel sa pýši piatoligovými mužmi, svetovo známym je tamojší letecko-modelársky klub. Jeho členovia zbierajú vavríny na najvýznamnejších európskych i svetových podujatiach, Filip Klobušický je aktuálne prvým juniorom svetového rebríčka v kategórii voľných vetroňov.

Mikula je v Trenčianskej Turnej starostom tretie volebné obdobie, jeho najbližšími cieľmi je vybudovanie domu smútku na tamojšom cintoríne, ešte v tomto roku chcú zrekonštruovať aj špeciálnu učebňu v základnej škole. V jednej časti obce plánujú vybudovať dažďovú kanalizáciu a protipovodňové poldre.

Pozrite si aj fotogalériu obce Trenčianska Turná

V OBRAZOCH: Obec Trenčianska Turná
11
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM