Samospráva

Rybníček hovorí o dlhodobom probléme: Vláda by mala nájsť odvahu

Prezident Únie miest Slovenska a trenčiansky primátor Richard Rybníček tvrdí, že vláda zatiaľ nemá odvahu povedať, akú krajinu vlastne chce.

Ilustračný obrázok k článku Rybníček hovorí o dlhodobom probléme: Vláda by mala nájsť odvahu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ak by vláda preniesla viac kompetencií a financií na mestá a obce, neboli by na Slovensku také veľké regionálne rozdiely a väčšinu problémov by si regióny, mestá a obce dokázali vyriešiť rýchlejšie, efektívnejšie a zmysluplnejšie. Povedal prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček.

Dlhodobo neriešené

„Štát dlhodobo absolútne nerieši najodvážnejšiu reformu na Slovensku, a to je reforma správy štátu. Reforma, ktorá bude riešiť územnosprávne členenie Slovenska, zmenu financovania samospráv a štátu, prerozdelenie kompetencií medzi štátom, regiónmi a samosprávou a zároveň zmenu volebného systému, aby regióny mali v Národnej rade (NR) SR väčšie zastúpenie ako teraz,“ priblížil Rybníček.

Únia miest Slovenska podľa neho pripravila 300-stranový dokument, ktorý sa dotýka všetkých reforiem – vzdelávania, zdravotníctva, justície, polície. Reforma podľa Rybníčka prechádza všetkými rezortmi.

Nikto nie je schopný

„Nikto tu nie je schopný povedať, že ideme zreformovať správu štátu, aby bola jednoduchšia, zrozumiteľnejšia a aby sa viac moci a peňazí presunulo z vlády a z NR SR do regiónov a miest a obcí. Považujem to za fatálnu chybu. Tým, že je krajina taká centralizovaná, ešte viac to prehlbuje regionálne rozdiely. Aj teraz pri povodniach a pandémii ochorenia COVID-19 sa ukazuje, že ekonomicky slabé regióny, ktoré majú aj veľké rómske komunity, trpia tým, že nemajú kompetencie, nemajú financie a nemajú absolútne žiadnu možnosť urobiť si v regióne poriadok podľa vlastných predstáv,“ zdôraznil prezident ÚMS.

Ako dodal, v reformnom pláne a v pláne obnovy nevidí odvahu vlády povedať, akú krajinu vlastne chce mať. Či centralistickú alebo krajinu so silnejšími mestami a obcami. „Žiadame vládu, aby sa o tom s nami začala rozprávať a budeme sa snažiť v dobrom slova zmysle dotlačiť ju k tomu, aby tú odvahu našla a do tejto zásadnej reformy správy štátu išla. Považujem to za alfu a omegu budúceho zmysluplného fungovania štátu,“ doplnil.

Zásadný argument

Podľa Rybníčka existuje dokument Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), v ktorom sa píše, že keby Slovensko rozumne decentralizovalo svoje kompetencie na úroveň regiónov, miest a obcí, tak jeho HDP vzrastie približne o 10 percent, čo je najviac zo všetkých krajín Európskej únie.

„To je taký zásadný argument pre túto vládu, že najmä premiér a minister financií by tú odvahu nájsť mali,“ uzavrel Rybníček.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM