Rôzne

Sochy v trenčianskom parku ožijú: Čistenie nebude všetko, FOTO

Sochy v Parku M. R. Štefánika v Trenčíne sa dočkali profesionálneho čistenia. Postarajú sa o ne aj ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Sochy v trenčianskom parku ožijú: Čistenie nebude všetko, FOTO
Zdroj: Mesto Trenčín

Trenčiansky projekt Oživené sochy v Parku M. R. Štefánika síce neuspel v hlasovaní verejnosti o grant na portáli Ahoj, krásne Slovensko, projekt čistenia sôch však nezavrhli, odštartoval v réžii mesta. Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, sochy začala čistiť trenčianska spoločnosť, ktorá sa profesionálne venuje aj údržbe exteriérov.

Socha a pamätník

Práce začali sochou Jar piešťanského dizajnéra, sochára a maliara Andreja Chotváča (1942), ktorý je autorom aj ďalšej plastiky dievčaťa s holubom na pleci.

„Nasledoval jeden z najstarších pamätníkov v Trenčíne – odhalili ho v júli 1925, venovaný zakladateľovi slovenskej bibliografie, pedagógovi, etnografovi a historikovi Ľ. V. Riznerovi. Vytvoril ho akademický sochár Jozef Pospíšil,“ uviedla Ságová.

Správy z Trenčína a okolia

Hlava 5

Ako dodala, Pospíšil je zároveň autorom pôvodného pamätníka Milana Rastislava Štefánika, z ktorého fragment – busta M. R. Štefánika – je súčasťou diela akademického maliara Juraja Oravca na začiatku parku. Súčasťou projektu Oživené sochy v Parku M. R. Štefánika je aj podstavec pamätníka, ktorý potrebuje opravu.

„Vyčistené sochy následne impregnujú. Zároveň budú označené s uvedením autora a názvom diela. Mesto Trenčín projektom nadväzuje na občiansku iniciatívu Hlava 5, ktorá v posledných rokoch zmapovala výtvarné a sochárske diela vo verejnom priestore a s mestom spolupracuje na ich oprave,“ uzavrela hovorkyňa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hneď budú vyzerať krajšie.

FOTO: Sochy v Parku M. R. Štefánika v Trenčíne sa profesionálne čistia
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trenčín

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM