Samospráva Video

Rybníčka teší prístup premiéra: Stretnutie s Hegerom označil za prelomové, VIDEO

Primátor Trenčína bol medzi pozvanými na Úrad vlády SR, kde sa rokovalo témach, ktoré sa dotýkajú samospráv.

Zdroj: TASR/Jakub Popelka

Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa dohodol so zástupcami samospráv, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), Úniou miest Slovenska (ÚMS) a združením samosprávnych krajov SK8, na pravidelných kvartálnych stretnutiach. Predseda vlády to oznámil po prvom takomto stretnutí na Úrade vlády SR s tým, že ak na Slovensku očakávame úplnú obnovu, bez spolupráce centrálnej vlády a samospráv to nepôjde.

Nový proces

„Chcem, aby sme pravidelne o problémoch diskutovali a odstraňovali ich vzájomnou spoluprácou,“ povedal Heger s tým, že na stole majú napríklad témy, ako je novela stavebného zákona, daňovo-odvodová reforma, čerpanie eurofondov či reforma verejnej správy.

„Nastavili sme nový proces, ktorý môže fungovať na pravidelnej báze. Otvorili sme konkrétne témy, kde je potrebné, aby sme hľadali dohodu a najlepšie riešenia," podotkol premiér. Na poskytovanie kvalitných služieb občanom je podľa neho potrebné odstraňovať prekážky, duplicitu i dlhodobé nedostatky.

Viac správ zo Slovenska

Potešený Rybníček

Prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček označil stretnutie s Hegerom za prelomové. Ak sa naplní dohoda o pravidelných diskusiách a spolupráci, je presvedčený, že sa budú tvoriť zákony, ktoré zásadne pomôžu obyvateľom Slovenska a zmiernia napätie medzi centrálnou vládou a samosprávami. Snaha bude zmierniť aj rezortizmus.

„Aby sa už nestávalo, že jednotliví ministri budú prichádzať v legislatíve so zásadnými zmenami siahajúcimi do kompetencií a financovania samospráv," povedal Rybníček. Teší ho premiérov prísľub, že zásadná legislatíva v krajine bude riešená v spolupráci s predstaviteľmi miest, obcí a samosprávnych krajov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM