Marek Vatraľ Rôzne Správy

Svadobný fotograf: Foteniu v Trenčíne sa nebránim, hoci ho mám opozeraný! FOTO

Žáner svadobnej fotografie je opäť v kurze. Na kvalitné svadobné fotografie si budúci mladomanželia rozhodne potrpia. Ako to vidí Stanley?

Ilustračný obrázok k článku Svadobný fotograf: Foteniu v Trenčíne sa nebránim, hoci ho mám opozeraný! FOTO
7
Galéria
Foto: Stanley Hladky

Žáner svadobnej fotografie zažíva v poslednom období opäť veľký boom. Mnohí mladomanželia si dokonca potrpia pri výbere kvalitného fotografa, ktorý im zveční najšťastnejší deň ich života. Výsledok môže byť často rozpačitý, nakoľko mnohé snímky poväčšine balansujú na hranici prvoplánového gýča. Ale ako sa hovorí, vkusu druhých nerozkážeme. Môžeme ho jedine akceptovať.

So svadobnou fotografiou má bohaté skúsenosti aj trenčiansky fotograf Stanley, ktorý už päť rokov čaká na záber svojho život. Okrem iného sa mu podarilo zachytiť Trenčiansky hrad z nevšednej perspektívy, pričom vznikla naozaj úchvatná snímka.

Začiatky

Keď ho pred niekoľkými rokmi oslovil jeho kamarát, aby fotil na jeho svadbe, so sobášnou fotografiou nemal žiadne praktické skúsenosti. S výsledkom síce nakoniec spokojný príliš nebol, ale ako sám priznal, prvú cennú skúsenosť mal za sebou. Od tohto prelomového momentu sa už iba zdokonaľoval a zákazky mu začali pribúdať samé. „Nepotreboval som pri tom ani nijakú reklamu. Ľudia si o mojich referenciách medzi sebou povedia samy a to je tá najlepšia forma marketingu, “ doplnil.

Čo je v kurze

Na otázku, aká forma svadobnej fotografie sa v súčasnosti preferuje odpovedal bez váhania. „Keď sledujem napríklad známe americké portáli, ktoré sa priamo venujú svadobnej fotografii, tak v súčasnosti prevláda trend dynamiky. Nudné statické pózy novomanželov už dávno nie sú v kurze. Nemenej dôležitá je kompozícia s okolitou krajinou, uprostred ktorej novomanželov často fotím. Aj páry si v záberoch vyžadujú silné emócie. Najkrajšie snímky bez tak vznikajú pri západe slnka, “ ujasnil Stanley.

Témy záberov a gýč

Témy a teda aj obsah fotografií si zvyčajne dohodne priamo s tým ktorým párom. Ako sám hovorí, veľmi dôležitá je vtedy komunikácia. „Všetkých svadobčanov sa pre istotu vopred pýtam či poznajú moju tvorbu, aby boli s mojou prácou nakoniec spokojní," upresnil.

Ako sme už spomínali, so svadobnou fotografiou súvisí aj množstvo gýčových a idealizovaných záberov. Len si spomeňte na zasnené vyretušované dvojice milencov pri krištáľovo čistých vodopádoch alebo západe slnka s delfínmi v pozadí. S podobnými požiadavkami sa stretol aj Stanley. „Ak po mne ľudia chcú, aby som špeciálne zasahoval do hotového autentického záberu a dopĺňal tam umelé veci, hovorím im, že to robiť nebudem, nakoľko nie som grafik, ale fotograf, “ hovorí.

Fotenie v Trenčíne

Nakoniec nás ešte zaujímalo aký tip svadobnej fotografie vyhovuje Trenčanom a aké miesta na fotografovanie preferujú. „Ak už v Trenčíne svadbu napokon fotím, s dvojicami cestujem najmä mimo mesto, nakoľko mnohé zákutia mám už opozerané. Zvykneme cestovať napríklad ku Drážovskému kostolíku pri Nitre, prípadne na Moravu. Fotiť svadbu pri dele na Trenčianskom hrade mi príde nezáživné, ale nebránim sa tomu," doplnil.

Pozrite si aj ďalšie fotografie v našej galérii.

Viac o Stanleyho tvorbe nájdete tu: http://www.stanleyhladky.com/ a tu: https://www.facebook.com/stanley.hladky

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM