Marek Vatraľ Správy Samospráva

Trenčianska župa bude v projektoch na hrade pokračovať: Čo tam chce zmeniť?

Trenčiansky samosprávny kraj bude aj v tomto roku pokračovať vo finančne náročných projektoch, ktoré súvisia aj s inováciami Trenčianskeho hradu. Čo tam má pribudnúť?

Ilustračný obrázok k článku Trenčianska župa bude v projektoch na hrade pokračovať: Čo tam chce zmeniť?
Zdroj: Pixabay.com

Nielen nové cyklotrasy či prvá akadémia pre hokejistov. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) plánuje v roku 2019 podľa vedúcej oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Veroniky Rezákovej realizovať projekty, ktoré súvisia aj s Trenčianskym hradom.

Pri viacerých plánoch podľa jej slov nejde len o finančne náročné projekty, ale predovšetkým strategické zámery, ktoré sa majú podpísať pod rozvoj regiónu a skvalitnenie života jeho obyvateľov. „Nakoľko ide o dlhodobé plány, župa začala prípravné práce už v minulom období. Okrem vlastných zdrojov bol Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) úspešný aj v získavaní ďalších zdrojov financovania, a to či už zo strany európskych štrukturálnych fondov či vlády Slovenskej republiky,“ ozrejmila Rezáková.

Skleník na hrade bude minulosťou

Budovu skleník, ako ju familiárne označuje mnoho Trenčanov, nahradí podľa Rezákovej informačné centrum v novej administratívnej budove. Práce na jej modernizácii sa začali vlani v minulom roku. „Nová budova ponúkne v reprezentatívnych priestoroch adekvátne zázemie pre návštevníkov v informačnom centre, novej pokladni či predajni suvenírov. Priestor dostane aj kaviarnička, ako aj technicko-hospodárske zázemie pre zamestnancov Trenčianskeho múzea, ktoré hrad spravuje,“ vysvetlila Rezáková. Celková investícia TSK sa podľa vedúcej komunikácie pohybuje vo výške 460 tisíc eur.

Nový návštevnícky okruh na hrade

Doteraz neprístupné priestory Trenčianskeho hradu umožní podľa Rezákovej vybudovanie novej pokladne v rámci vstupu cez Južné opevnenie. „Pôvodne obranné hradby návštevníkom odhalia veľkú časť historickej pamiatky z pohľadu, aký sa im dodnes nenaskytol. Na novom návštevníckom vstupe na hrad sa už pracuje, financovaný je z prostriedkov Európskej únie. Celková hodnota projektu dosahuje 3 milióny eur,“ ozrejmila Rezáková.

Z hradu povedie cyklotrasa

Ďalší veľký projekt súvisiaci s Trenčianskym hradom, ktorý by mal TSK podľa Rezákovej zrealizovať, je vybudovanie novej cyklotrasy. Tá by podľa nej mala viesť priamo z Trenčianskeho hradu cez najstaršie pútnické miesto na Slovensku – Skalku nad Váhom a mesto Nemšová, kde nadviaže na existujúci cyklochodník, ktorý vedie až takmer po hranicu s Českou republikou. Od hraníc bude podľa Rezákovej cyklotrasa pokračovať až do mesta Brumov-Bylnice k hradu Brumov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

V zbierkovom fonde Trenčianskeho múzea v Trenčíne chýba 248 kusov historických strelných i sečných zbraní. Vyplýva to z výsledkov dva roky trvajúcej odbornej revízie zbierky zbraní

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM