Správy Samospráva

Trenčianska župa chce obstarávať kvalitnejšie potraviny: Takto to chce docieliť

Trenčiansky kraj pripravuje v nadväznosti na Národný potravinový katalóg novú smernicu. Kedy vstúpi do platnosti?

Ilustračný obrázok k článku Trenčianska župa chce obstarávať kvalitnejšie potraviny: Takto to chce docieliť
Zdroj: pixabay

Zníženie byrokracie, kvalitnejšie a zdravšie potraviny očakávajú obstarávatelia v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) od zavedenia Národného potravinového katalógu (NPK). Úrad TSK, ktorý v nadväznosti naň pripravuje i novú smernicu, zároveň nevylúčil, že za potraviny budú organizácie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti platiť viac.

Čerstvé potraviny do škôl a nemocníc

„Táto oblasť bola v minulosti dosť problematická vzhľadom na to, že bol tlak na najnižšiu cenu potravín, a organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK tak často obstarali potraviny, ktoré kvalitou neboli práve najlepšie. Preto sa uvoľní priestor pre školy, sociálne zariadenia, nemocnice obstarať pre svojich klientov, žiakov, pacientov kvalitné čerstvé potraviny od regionálnych dodávateľov,“ povedal v stredu (10.10.) počas školenia pracovníkov organizácií TSK k NPK v Trenčíne vedúci oddelenia právneho, správy majetku a verejného obstarávania Úradu TSK Tomáš Baláž.

Cena potravín bude vyššia

Naďalej bude podľa neho platiť, že o obstaraní potravín bude rozhodovať cena, tá by mala byť podľa odhadov TSK vyššia. „Pokiaľ by sa zvýšila, tak, samozrejme, organizácie musia mať vyčlenené prostriedky na takýto nárast výdavkov. My v rozpočtoch na to budeme pripravení. Aj my očakávame, že tá cena potravín pôjde hore, ale bude to vzhľadom na kvalitu, ktorú si organizácie obstarajú,“ doplnil.

Smernica predsedu TSK, kde budú mať organizácie možnosť obstarávať potraviny prostredníctvom NPK, bude účinná od 1. novembra, organizácie však budú mať naďalej možnosť obstarať potraviny aj cez elektronickú aukciu.

Po novom sa zvýši i limit sumy, za ktorú môžu organizácie obstarať čerstvé potraviny. „V rámci novej smernice o verejnom obstarávaní, čo sa týka čerstvých potravín, bude tento limit pre organizácie 150.000 eur," ozrejmil Baláž. Samosprávny kraj podľa Baláža dúfa, že regionálnych dodávateľov, pre ktorých rovnako pripravuje školenie, bude dostatok, zároveň verí, že sa nevyskytnú problémy s logistikou potravín od viacerých dodávateľov.

„Momentálne obstarávame potraviny elektronickou formou, kde je celý proces, pokiaľ sa dostanem na súťaž, veľmi zdĺhavý. Dokumentácia je dosť neprehľadná a myslím si, že sa nedá na celý rok dopredu vedieť, čo všetko budem potrebovať pre ľudí, pre ktorých obstarávam potraviny,„ spomenula Barbora Orgoníková, riaditeľka Centra sociálnych služieb (CSS) Kolonka Púchov. Od programu podľa svojich slov očakáva, že CSS bude flexibilnejšie pri zadávaní potravín, ktoré potrebuje, že bude môcť osloviť aj dodávateľov, ktorí sú blízko a že bude garantované, že potraviny sú čerstvé a kvalitné. „Otázka je, či je pri potravinách dôležitá cena, alebo kvalita. Ja to vnímam tak, že by to malo byť súhrou, a to očakávam aj od programu,“ podotkla v súvislosti so zvýšením nákladov za potraviny.

Registrácia dodávateľov potravín

Pilotnú fázu NPK spustilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR spolu s partnermi ešte v auguste minulého roka, proces online výziev na jednotlivé produkty po konzultáciách s dodávateľmi a odberateľmi v druhej polovici tohto roka.

„Registrovaných je už viac ako 100 dodávateľov. Proces registrácie pre dodávateľov je podstatne prísnejší ako pre odberateľov. Aj z tohto dôvodu je počet dodávateľov zatiaľ rádovo v desiatkach,“ informoval vo štvrtok TASR Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV SR. Dodávať potraviny do NPK môžu podľa neho len subjekty, ktoré sú schválené, respektíve registrované a pod úradnou kontrolou, čo zabezpečuje zdravotnú bezpečnosť a štandardy kvality v súlade s národným a európskym potravinovým právom.

Prvé výzvy na predkladanie ponúk vyhlásili v júni, v júli boli produkty zverejnené v katalógu ponúk. „Aktuálne prebiehajú školenia pre kupujúcich. Čo sa týka samotného kontrahovania, túto fázu sme spustili len pred pár dňami, takže o reálnych skúsenostiach je ešte predčasné hovoriť,“ vysvetlil Feik.

„Účasť výrobcov a školských jedální v NPK nie je povinná, preto nepredpokladám, že systém bude fungovať. Navyše, školským jedálňam sa proces obstarávania jednotlivých potravín skomplikuje. Keďže zámer podporiť slovenských dodávateľov je dobrý, rada by som sa mýlila, avšak s vyhodnotením úspešnosti projektu je potrebné počkať“ reagovala na NPK Jarmila Halgašová zo SaS.

Na procesy súvisiace s NPK malo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum v rozpočte vlani vyčlenených celkovo 370.000 eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM