Správy Samospráva

Župa kúpi od mesta budovu Športového gymnázia: Čo bude so školou, ktorá tam sídli?

O kúpu budovy Športového gymnázia malo pôvodne záujem súkromné Gymnázium Futurum. Čo s ním bude ďalej?

Ilustračný obrázok k článku Župa kúpi od mesta budovu Športového gymnázia: Čo bude so školou, ktorá tam sídli?
Zdroj: youtube

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) kúpi od mesta Trenčín budovu Športového gymnázia v Trenčíne vrátane priľahlých pozemkov za 536.000 eur. Nadobudnutie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.

O kúpu budovy Športového gymnázia malo pôvodne záujem súkromné Gymnázium Futurum, ktoré v nej má sídlo a investovalo do zveľadenia priestorov okolo 270.000 eur. Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka, ktorý vystúpil na zasadnutí krajského zastupiteľstva, je cena nehnuteľností podľa znaleckého posudku viac ako milión eur. Konečná cena za predaj je výsledkom spoločného záujmu mesta, školy a TSK dlhodobo investovať do mládeže.

„Mesto neregistrovalo evidentný záujem TSK o odkúpenie budovy Športového gymnázia, a keďže o budovu prejavilo záujem súkromné Gymnázium Futurum, začali sme rokovania o predaji s ním. Okamžite, ako som dostal písomné stanovisko predsedu TSK Jaroslava Bašku, že kraj má záujem o odkúpenie budovy, predaj súkromnému gymnáziu som z rokovania mestského zastupiteľstva stiahol a začali sme rokovať s TSK," skonštatoval Rybníček.

Ako dodal, princípom bolo neohroziť Športové gymnázium, ale neohroziť ani Gymnázium Futurum, ktoré je v rovnakej budove a vyriešiť aj priestorové problémy Základnej školy Na doline, kde sídli aj súkromná Základná škola Futurum.

„Dohodli sme sa na tom, že Gymnázium Futurum nezostane v priestoroch Športového gymnázia do roku 2034, ako znela pôvodná zmluva, ale v prípade predaja budovy Trenčianskemu samosprávnemu kraju iba do konca školského roku 2020. Futurum tak bude mať dva roky na to, aby si našlo priestory, vysťahovalo sa z budovy a celú ju uvoľnilo pre Športové gymnázium," doplnil Rybníček s tým, že mesto nikdy neuvažovalo o tom, že by budova slúžila na niečo iné ako vzdelávanie.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku kraj nevyhnutne potrebuje priestory pre Športové gymnázium v blízkosti stredoškolského kampusu, do ktorého už TSK investoval nemalé finančné prostriedky.

„Bude to určite vhodný priestor pre Strednú športovú školu, na ktorú sa zo zákona pretransformuje Športové gymnázium od budúceho školského roku. Počet žiakov sa bude navyšovať nielen vďaka vzniku Regionálnej hokejovej akadémie, ale aj vďaka novým odborom, ktoré vzniknú na tejto škole od 1. septembra budúceho roku," doplnil Baška.

Zdôraznil, že kúpa budovy Športového gymnázia je ďalším krokom k zavŕšeniu projektu vzniku hokejovej akadémie. „Som rád, že sa do pilotného projektu postupne zapájajú aj ďalšie mestá, ktoré majú ľadové plochy a hokejové triedy. Verím, že ide o jeden z projektov, na ktoré budeme môcť byť hrdí," zdôraznil predseda TSK.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM