Rôzne

Trenčianske Teplice ukazujú inak: Spustili špeciálny projekt

Projekt Archi_túra predstavuje známe i menej známe stavby Trenčianskych Teplíc.

Ilustračný obrázok k článku Trenčianske Teplice ukazujú inak: Spustili špeciálny projekt
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Známe i menej známe stavby v Trenčianskych Tepliciach predstavuje projekt Archi_túra Trenčianske Teplice. Prináša sprievodcu vývojom Trenčianskych Teplíc z hľadiska architektúry aj spoločnosti v 20. storočí.

Šírenie nadšenia

Ako informovala iniciátorka projektu, architektka Lenka Borecká, ambíciou projektu je upozorňovať verejnosť na túto menej nápadnú, avšak hodnotnú kultúrnu vrstvu mesta, ktorej stavby skorej i neskorej moderny boli už v dobe svojho vzniku mimoriadne nadčasové.

„Dnes často ostávajú pre ich výrazovú jednoduchosť a úmyselnú striedmosť nepovšimnuté. Niektoré sa stávajú zaprášeným inventárom mesta čakajúcim na kvalitnú obnovu, niektoré trpia ľahostajnosťou majiteľa, sú však aj také, ktoré sa tešia dlhodobému užívaniu a dobrej starostlivosti. Chceme ich ukázať všetky. Architekt Martin Zaiček mal vďaka predošlej publikácii C20 pripravené texty, zberateľ dobovej fotodokumentácie Vladimír Fiala ponúkol využitie svojho archívu, ilustrátorka Han prispela krásnymi ilustráciami vybraných stavieb do tlačených máp. Ale dobrovoľne sa zapojilo ešte omnoho viac ľudí. Projekt chce predovšetkým šíriť nadšenie pre objavovanie nového a hlbšie spoznávanie známeho,” priblížila Borecká.

Viac správ zo Slovenska

Prechádzkové trasy

Ako dodala, na výber sú štyri tematické prechádzkové trasy rôznych dĺžok, ktoré obsahujú opisy jednotlivých budov, archívne a súčasné fotografie, digitalizovanú dokumentáciu vybraných stavieb, či možnosť vložiť svoju spomienku na budovu a vytvárať tým archív pamäte miest.

Piata trasa je špeciálna. Nesie názov Hľadačka a nie je zobrazená na mape, ale vďaka indíciám posúva od jednej budovy k druhej s prekvapením na konci. Webová stránka ponúka aj možnosť stiahnutia a vytlačenia máp či tematického pracovného listu pre deti.

Sprievodca je dostupný na webovej stránke architura.sk alebo ako mobilná aplikácia pre Android.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM