Krimi Správy

Trenčianski colníci zlikvidovali falzifikáty: Aha, ako skončili cigarety a alkohol

Likvidáciu tovaru, ktorý prepadol v prospech štátu, vykonáva Colný úrad Trenčín spravidla raz ročne. Kde skončilo takmer 250 litrov alkoholu?

Ilustračný obrázok k článku Trenčianski colníci zlikvidovali falzifikáty: Aha, ako skončili cigarety a alkohol
Zdroj: Colný úrad Nitra

Viac ako 1000 falzifikátov značkového tovaru, ale aj cigarety, tabak a alkohol zlikvidovali trenčianski colníci.

Ako informovala hovorkyňa Colného úradu v Trenčíne Renáta Peťovská, v spaľovni skončilo viac ako 1000 kusov falzifikátov značkových tovarov. Išlo najmä o textilný tovar, obuv a hračky. Likvidovali sa aj Rubikove kocky či uteráky alebo mopy na dlážku. Rovnako skončili aj cigarety a tabak – 67 balení cigariet, 714 balení tabaku a ďalších 272 kilogramov tabakových výrobkov. Cigarety a tabak neboli označené kontrolnou známkou v súlade s predpismi alebo držiteľ nevedel preukázať ich pôvod a spôsob nadobudnutia.

„Takmer 250 litrov alkoholu skončilo v čističke odpadových vôd. V tomto prípade colníci najskôr spotrebiteľské balenia liehu zliali do väčších barelov a následne vyliali do prítokového žľabu, kde sa alkohol zmiešal s odpadovou vodou a po prechode technologickou linkou sa mikrobiologicky rozložil. Alkohol nemal negatívny vplyv na životné prostredie ani na technológiu používanú v čističke. Aj v tomto prípade bol pôvod a spôsob nadobudnutia liehu nepreukázaný,“ uviedla Peťovská.

Ako dodala, pri alkohole a tabaku, ktorý sa stal majetkom štátu, je jediný možný zákonný spôsob jeho ďalšieho nakladania likvidácia. Pri tovare, ktorý podlieha ochrane práv duševného vlastníctva, zákon pripúšťa i iné spôsoby jeho použitia. Pri predpoklade splnenia hygienických, bezpečnostných a ostatných ochranných opatrení je možné takýto tovar i darovať zdravotníckym zariadeniam alebo neziskovým organizáciám a podobným zariadeniam na humanitárne účely. „V týchto konkrétnych prípadoch však tento postup nebolo možné uplatniť,“ doplnila hovorkyňa.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM