Rôzne Správy

Trenčiansku Turnú preslávila Bitka pri Hámroch: Bola začiatkom konca kuruckého hnutia

Obec Trenčianska Turná vstúpila do histórie ako miesto, kde utrpelo rozhodujúcu porážku kurucké vojsko Františka II. Rákociho.

Ilustračný obrázok k článku Trenčiansku Turnú preslávila Bitka pri Hámroch: Bola začiatkom konca kuruckého hnutia
Zdroj: TASR

„Výprask“ v bitke pri Hámroch v roku 1708 bol začiatkom konca kuruckého hnutia. Ako uvádzajú historické pramene, Hamranská bitka (niektoré zdroje ju tiež uvádzajú ako Bitka pri Trenčíne) z 3. augusta 1708 bola najväčšou a najvýznamnejšou ozbrojenou konfrontáciou medzi kurucmi Františka II. Rákociho s cisárskym vojskom generála Siegberta Heistera. V lete roku 1708 sa Rákoci rozhodol zorganizovať výpravu svojich vojsk do Sliezska. Úlohou ťaženia bolo pripraviť pruskému princovi cestu na uhorský trón a zároveň podnietiť k protihabsburskému povstaniu sliezskych protestantov.

„Pôvodný Rákociho zámer, obsadiť pevnosť Leopoldov, sa nezrealizoval pre odpor dôstojníkov jeho štábu, ktorí navrhovali zmocnenie sa Trenčína, resp. Trenčianskeho hradu. Ovplyvnený názormi svojich podriadených dal Rákoci súhlas k ich dobytiu. Preto od Piešťan začala kurucká armáda v počte asi 15.000 mužov (8000 pešiakov a zhruba 7000 jazdcov) postupovať dolinou Váhu na sever cez Beckov k Trenčínu. Pri Trenčíne plánoval jej vrchný veliteľ prejsť na Moravu, a potom ďalej na sever – do Sliezska,“ spomínajú historické zdroje.

O Rákociho zámeroch sa dozvedel hlavný veliteľ cisárskej armády v Uhorsku generál Heister, ktorý vyrazil z Prešporka (Bratislavy) smerom k Trenčínu. Ozbrojeného stretu s povstalcami pri Hámroch sa zrejme zúčastnilo iba jazdectvo, asi 5200 mužov.

V bitke padlo okolo 3000 až 3500 kuruckých vojakov, asi 600 bolo zajatých. Mnoho kurucov dezertovalo do cisárskeho vojska. Heister stratil okolo 200 mužov. Rákociho pechota bola v bitke takmer úplne zničená, citeľný bol aj úbytok mužov v elitných jazdeckých jednotkách. Ako nenahraditeľné sa ukázali aj straty francúzskych vojenských poradcov, z ktorých väčšina zahynula.

Porážka Rákociho mala negatívny dopad na morálku jeho podporovateľov z radov uhorskej šľachty i poddaných. Bitka pri Hámroch v zásadnej miere prispela k rýchlemu úpadku kuruckého hnutia, ktorý zavŕšila v roku 1711 kapitulácia pri Satmári v dnešnom Rumunsku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Dedinské múzeum Kušnierovec v Trenčianskej Turnej navštívila aj delegácia z UNESCO

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM