Aktualizované Rôzne

V centre Trenčína bude zrejme rušno: Naraz zhromaždenia kotlebovcov i antifašistov

Primátor Trenčína Richard Rybníček vyzýva antifašistov i kotlebovcov na minútu ticha za obete fašizmu. Aký program bude v centre?

Ilustračný obrázok k článku V centre Trenčína bude zrejme rušno: Naraz zhromaždenia kotlebovcov i antifašistov
Zdroj: TASR

Centrom Trenčína budú vo štvrtok (17. 10.) znieť mená trenčianskych obetí holokaustu a 2. svetovej vojny. Ide o reakciu mesta na verejné zhromaždenie Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) na Mierovom námestí, ktoré je ohlásené od 14.00 h do 19.00 h.

Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka od 8.00 h do 14.00 h a od 19.00 h do 20.00 h zaznejú z reproduktorov, ktoré sú súčasťou verejného osvetlenia na Mierovom námestí, mená Trenčanov odvezených do koncentračných táborov vrátane ľudí zavraždených počas oslobodzovacích bo­jov.

„Takto si chceme uctiť pamiatku všetkých, ktorí položili svoj život za slobodu. Mená bude čítať bez nároku na honorár slovenský prozaik, básnik, dramatik, scenárista a textár Silvester Lavrík,“ priblížil Rybníček s tým, že čítanie mien sa bude striedať s melódiami z filmov Pianista a Schindlerov zoznam.

Okrem zhromaždenia kotlebovcov na Mierovom námestí bude vo štvrtok v rovnakom čase neďaleké Štúrovo námestie miestom Pochodu proti fašizmu, ktorý je výsledkom spontánnej reakcie občianskej iniciatívy na rozhodnutie Krajského súdu v Trenčíne. Ten zrušil mestský zákaz verejného zhromaždenia kotlebovcov.

„Chcem aj jedných, aj druhých poprosiť, aby boli pokojní, aby nedali priestor vášňam, a aby sa správali s pokorou. Zároveň prosím a vyzývam organizátorov oboch zhromaždení, aby si na začiatku zhromaždení uctili minútou ticha obete, ktoré budeme čítať. Aj tým dokážu, že hodnota ľudského života má pre nich zmysel,“ zdôraznil Rybníček.

V súvislosti s oboma zhromaždeniami bude v pohotovosti aj polícia. Podľa náčelníka Mestskej polície v Trenčíne Petra Sedláčka v súčinnosti so štátnymi policajtmi budú monitorovať situáciu, zabezpečia spoločné hliadky. V teréne bude podľa neho 16 mestských policajtov.

Podľa Eleny Antalovej z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne polícia disponuje informáciami o pripravovaných zhromaždeniach ĽSNS na Mierovom námestí a protifašistov na Štúrovom námestí. „Polícia príjme adekvátne opatrenia na zabezpečenie verejného poriadku počas konania oboch zhromaždení. Ku konkrétnym opatreniam sa z taktického hľadiska vyjadrovať nebudeme,“ zdôraznila Antalová.

V rokoch 1942 – 1945 deportovali z Trenčína židovských obyvateľov do Poľska a Nemecka, stali sa obeťami holokaustu. Mnohých ďalších zastrelili v Nemeckej a Kremničke. Spolu šlo o 1593 občanov. Od 25. októbra 1944 do 3. apríla 1945 odviedli z väznice Krajského súdu v Trenčíne do lesa na Brezine 69 osôb – civilov, domácich aj zahraničných vojakov a partizánov, ktorých v lese beštiálne povraždili a zahrabali do niekoľkých hrobov.

Po oslobodení Trenčína bolo na trenčianskej Brezine v lokalite Dušova dolina, Vápenice a Široké objavených a exhumovaných sedem hrobov, v ktorých bolo 69 obetí, z toho 65 mužov a štyri ženy. Všetci boli bosí, nahí alebo len nepatrne oblečení a ich telá niesli stopy po mučení. Boli v takom stave, že 26 z nich sa nepodarilo identifikovať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Poznámka: Aktualizované o vyjadrenie polície.

Takto to vyzeralo na súde.

FOTO: Krajský súd v Trenčíne rozhodoval o zhromaždení kotlebovcov v našom meste
7
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM